🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Groapa Ruginoasă

Descoperă peisaj marțian unic în Apuseni

  • Admiră gigantica groapă și crestele ascuțite - 600 de metri în diametru și 100 de metri adâncime
  • Fotografiază peisajul marțian și pădurea ce o înconjoară
  • Fă mișcare în aer liber până la Groapa Ruginoasă
Groapa Ruginoasă - turist pe marginea ei. În depărtare pârtiile de ski de la Arieșeni - Vârtop.

Peisaj unic in Parcul Natural Apuseni ce pare a fi de pe alta planeta. Priveliste spectaculoasa – loc inedit.

Vizitează Groapa Ruginoasă!

Admiră Groapa Ruginoasă și crestele sale ascuțite de pe cărările din jurul obiectivului turistic. Bucură-te de o pauză în frumoasa poieniță de lângă Groapa Ruginoasă. Fotografiază florile, pădurea, caii și peisajul marțian.

Peisaj roșiatic de pe planeta Marte într-o pădure de conifere. O gigantică groapă cu o suprafață cât 44 de terenuri de fotbal și adâncime cat un teren de fotbal (600 metri diametru și 100 m adâncie).

Groapa Ruginoasă, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene de eroziune naturală din România ce are aspectul unui amfiteatru și are statut de rezervație naturală în cadrul Parcului Natural Apuseni (lângă Arieșeni).

Pe toată suprafaţa ei, un proces de eroziune foarte activ a scos la zi straturile de cuarţite, a căror culoare roşie violacee conferă zonei un aspect cu totul aparte, ea apărând de la mari depărtări ca o rană deschisă în trupul muntelui.

Nu se știe exact când a avut loc debutul fenomenului, dar deja pe harta franciscană (din1863/1864 și din 1886), Groapa Ruginoasa apare aproximativ cu acest nume („Gropa la Ruginosa”), iar semnul convenţional ce o marchează atrage atenţia asupra unui fenomen inedit, de dimensiuni destul de mari.
Interesant este că eroziunea lucrează şi astăzi foarte activ, săpând şi mărind rapid dimensiunile Gropii Ruginoase.

Groapa Ruginoasă - unică în Parcul Natural Apuseni - peisaj ce parcă e de pe altă planetă.

O gigantica groapa ce a pornit de la modificări ale terenului făcute de oameni. Apoi a tot crescut natural prin mici alunecări de teren și șiroiri. La dezgheț și după ploi poți auzi și vedea cum pietre și bucăți de pământ se rostogolesc spre fundul gropii lăsând urme pe pereți. O parte din groapă a început să prindă vegetație însă în rest aceasta crește tot mai mare de la an la an înghițind copacii aflați pe margine.

Un fenomen interesant sunt crestele ascuțite ce s-au format pe vârfurile „munților” din groapă.

Atentie!  Nu vă apropiați foarte tare de margine deoarece pot fi doar gli de pământ care sunt scobite dedesubt și se pot prabușii.

Merită să vizitezi Groapa Ruginoasă pentru a admira un peisaj ce seamănă cu cel de pe planeta roșie – Marte. Astfel te poți bucura de mișcare în pădurea de conifere din jurul gropii. Poți admira obiectivul turistic din mai multe părți, în jurul lui fiind numeroase cărări.

Video Groapa Ruginoasă

Echipament recomandat

  • Încălțăminte cu talpă aderentă necesară pe prima jumătate a traseului de drumeție - scări naturale de pietre și rădăcini;
  • Pelerină de ploaie;
  • Sticlă cu apă;
  • Ruxac pentru a avea mâinile libere astfel încât să vă puteți ajuta cu mâinile în locurile mai dificile.

Vrei mai mult?

Poți urca prin partea stanga spre Vârful Țapul. Din poenița de lângă vârf se deschide o panoramă superbă spre pârtiile de schi, satul de vacanță Vârtop, creasta și Vârful Bihor.

Deasemenea poți urca pe Pietrele Negre urmând marcajul cruce roșie. De sus de pe stânci se deschide o panoramă superbă spre creastă. Poți alege traseul de drumeție; sau dacă vrei mai multă adrenalină pe cel de via ferrata. Pentru acesta ai nevoie de echipament și dacă ești începător de cineva cu experiență să te însoțească.

pietrele-negre