Vizitează Vârful Bihor!
Admiră răsăritul de pe cel mai înalt vârf al Apusenilor. Primele raze ale soarelui te vor încălzi și te vor face să simți că trăiești. Vei vedea creasta cu vârfurile semețe, văi pline de ceață și casele moților răspândite prin toate poienile muntelui. Pe traseul până la vârf te poți bucura de gustul dulce al fructelor de pădure.
De pe Vârful Bihor se deschide o panoramă superbă spre Vârful Curcubăta Mică, Arieșeni, creasta ce duce la Vârtop. Undeva în depărtare – deasupra comunei Avram Iancu vei putea vedea Vârful Găina cu un releu de telecomunicații – unde în fiecare an are loc Târgul de fete.
Mai este cunoscut și sub numele de Vârful Curcubăta Mare deoarece atât el cât și celălalt vârf din apropiere – Vârful Curcubăta Mică – au formă de curcubătă (dovleac). Pe ambele se poate ajunge ușor fără a fi nevoie de cunoștințe de cățărare.
Vârful Bihor este cel mai înalt din Munții Apuseni și din Carpații Occidentali având 1849 de metri. La poalele acestui vârf se găsește Țara Moților cu comunele Arieșeni și Avram Iancu.
Coincidență sau nu 1849 este și anul în care Avram Iancu s-a luptat pentru o viața mai bună a locuitorilor din Țara Moților și pentru România Mare.
Sus pe creasta din iulie până în septembrie vei putea admira luceferi (Scorzonera rosea) – flori cu multe petale și de culoare mov deschis – o plantă numai bună de fotografiat.
De la începutul verii până toamna târziu vei putea simți gustul dulce al Apusenilor: fragi, afine, zmeură, merișoare și mure.
Merită să vizitezi Vârful Bihor pentru a admira din cel mai înalt punct al Apusenilor frumusețea munților. Astfel vei vedea Țara Moților și Țara Crișurilor de sus. Pe traseul până acolo vei descoperii fructe de pădure și plante specifice zonei alpine. Pădurici de jneapăn ce te vor face să te simți ca un uriaș în Țara Piticilor. Te vei bucura de panorame frumoase de pe traseu și din vârful muntelui.
Video Vârful Bihor
Echipament recomandat
- Încălțăminte cu talpă aderentă;
- Pelerină de ploaie;
- Sticlă cu apă;
- Telefon încărcat;
- Pantaloni lungi mai ales dacă urcați pe traseul marcat;
Vrei mai mult?
Fă mișcare în aer liber – o drumeție până pe Vârful Tăul Mare lângă care se află un mic lac. Este o zonă foarte liniștită cu priveliști plăcute. Astfel o să te plimbi prin pădurici de jneapăn – ca un uriaș în Țara Piticilor.
Poți vizita Vârful Curcubăta Mică – vârful lângă care se văd eolienele – de acolo se deschide o panoramă superbă spre Țara Moților (Valea Arieșului Mare și Valea Arieșului Mic);