🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Pietrele negre

Drumeție și via ferrata

  • Admiră panorama superbă spre Vârful Bihor și drumul ce șerpuiește prin pădure;
  • Simte adrenalina pe traseul de via ferrata;
  • Bucură-te de mișcare și aer proaspăt de munte;
  • Fotografiază micile flori de piatră ascunse printre stânci;
Vedere de pe Pietrele Negre - în depărtare se poate vedea Vârful Bihor.

De pe Pietrele Negre ți se deschide o panorama superbă cu paduri de fag și conifere întinse la picioarele tale; iar sus în depărtare creasta de la Piatra Grăitoare până la Vârful Bihor. Atât pe traseul de drumeție cât și pe cel de via ferrata vei avea parte de adrenalină și de priveliști spectaculoase.

Vizitează Pietrele negre!

Priveliște spectaculoasă de pe Pietrele Negre cu șoseaua ce șerpuiește prin pădure în prim plan, iar în depărtare creasta ce urcă de la Piatra Grăitoare până la Vârful Bihorul. Poți alege traseul de drumeție sau dacă vrei mai multă adrenalină pe cel de via ferrata.

Pietrele Negre este un masiv calcaros, ce se înalţă deasupra coronamentului copacilor. Se află în Parcul Natural Apuseni, la aproximativ 7 kilometrii de satului de vacanță Vârtop, lângă Arieșeni.

Via Ferrata (“drum de fier”) este un traseu prin munți – de drumeție și cățărare – pe stânci dotat cu scoabe, cabluri, scări și poduri majoritatea metalice. Parcurgerea traseului se face doar asigurat prin 2 lonje cu carabiniere speciale care se prind de cablurile via ferratei. Traseele de via ferrata au o dificultate mai mare decat celelalte trasee turistice.

Atenție!

  1. Nu deschideți niciodată carabinera în care sunteți asigurați până nu verificați dacă ați montat a doua lonjă pe segmentul de cablu care îl parcurgeți.
  2. Nu parcurgeți mai mult de o persoana pe fiecare segment de cablu. Dacă nu respectați această recomandare, în situația unei căzături puteți să vă răniți atât pe d-voastră cât și partenerii de tură.
  3. Referitor la echipamentul pe care îl folosiți, este bine să știți că lonjele trebuie să fie special dedicate pentru via ferrata, pentru a atenua o posibilă cădere. O lonjă neadecvată, la cădere mare, poate inclusiv să se rupă.

Traseul de via ferrata este recomandat dacă ești dornic de aventură, nu îți este frică de înălțime și ai experiența pe munte. Pe acest traseu este obligatoriu: cască de protecție, ham, set via ferrata (2 lonje de asigurare dotate cu amortizor și carabiniere speciale pentru via ferrata).

Track GPS:

  • Track GPS 1 – Wikiloc (cu prima variantă de retragere)
  • Track GPS 2 – Wikiloc (cu varianta a doua de retragere, mai ușoară)

Traseul de drumeție este și el spectaculos, suprapunându-se pe vârful stâncilor în cea mai mare parte cu cel de via ferrata.

Traseul de via ferrata de pe Pietrele Negre.

Indiferent care variantă o alegi este recomandat să ai încălțăminte cu talpă aderentă; să eviți parcurgerea traseelor pe vreme nefavorabilă (ploaie, ninsoare, stânci ude); prizele devin nesigure și te poți alege cu lovituri și julituri serioase. Dacă e cald afară ia apa suficientă.

Traseul de via ferrata are dificultate B (ușor); o lungime de 200 de metri și o diferență de nivel de 100 de metri. Are 3 porțiuni verticale și 3-4 orizontale de-a lungul peretelui de stâncă. Are doua ieșiri, ieșirea A este traseul mai scurt (200 m) și nu are pasaje dificile, continuarea spre ieșirea B este o prelungire a traseului cu încă 120m denumit Marele Traverseu Pietrele Negre și este mai dificil. Retragerea se face urmărind indicatorul cruce roșie spre stânga, parcurgând traseul Pietrelor Negre pană se ajunge înapoi în DN75. Timpul de retragere este de 30 – 40 minute.

Se poate parcurge de orice persoană bine antrenată, confortabilă cu înălțimea ce are echipament adecvat. Pietrele Negre oferă una din acele experiențe unice în special pentru cei care sunt mai începători în domeniul sporturilor montane de aventură. Este indicat sa fi însoțit de o persoana care a mai parcurs astfel de trasee.

Sus pe Pietrele Negre, pe lângă peisajul spectaculos vei putea admira și micile flori de piatră ce cresc prin crăpăturile stâncilor, unde este un pic de pământ.

Anotimpul recomandat pentru pasionații de fotografie este toamna cand frunzele fagilor încep să-și schimbe culoare. La orele apusului vei putea face fotografii spectaculoase și foarte colorate: albul stâncilor, verdele păduri de conifere, maroniu-galbuiul păduri de fag și albastrul cerului.

Video Pietrele negre

Echipament recomandat

  • încălțăminte cu talpă aderentă;
  • Ruxac pentru a avea mâinile libere;

Vrei mai mult?

Un alt obiectiv din apropiere este Groapa Ruginoasă. Un fenomen natural de mari dimensiuni creat de mici alunecări de teren și șiroiri. Are peste 600 de metri în diametru și o adâncime de 100 de metri – este unic în Parcul Natural Apuseni.

Poți face o drumeție la Porțile Bihorului – o peșteră-aven ce se vizitează prin portalul de la baza avenului. După ce treci de cascadă vei descoperi o gigantică fereastră spre cer.

pestera-portile-bihorului