🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Poarta lui Ionele

Portal gigantic și legendă cu haiduci

  • Fă o plimbare ușoară în lumea subterană, într-o peșteră bine amenajată;
  • Fotografiază intrarea gigantică de 12 metri înălțime, galeriile și formațiunile;
  • Observă colonia de lilieci, fără a-i deranja;
  • Ascultă legenda peșterii și informațiile științifice;
Portalul impresionant al Peșterii Poarta lui Ionele ce are peste 12 metri înălțime. Se găsește în Cheile Ordâncușei - Gârda de sus. Peștera se poate vizita doar în prezența ghidului.

Admiră portalul gigantic de 12 metri înălțime; iar în perioadele ploioase lacul și cascada ce se formează în peșteră. Asculta legenda haiducului Ionele și descoperă lumea fascinantă a liliecilor.

Vizitează Poarta lui Ionele!

Admiră și fotografiază portalul gigantic și galeriile spațioase. Bucură-te de răcoarea plăcută a peșterii. Ascultă ecoul picăturile de apă și legenda haiducului ce a trăit aici.

Peștera Poarta lui Ionele îți atrage atenția prin portalul impresionant de 12 metri înălțime. Este foarte bine amenajată și iluminată astfel încât poate fi parcursă cu ușurința și de copii. Un ghid te va însoți în peșteră. Îți va spune legenda peșterii – a haiducului Ionele. Vei afla lucruri interesante despre formarea ei și despre colonia de lilieci ce trăiește în ultima parte a peșterii.

După perioadele ploioase și mai ales primăvara la topirea zapezilor poți admira în interiorul ei o cascadă și un lac subteran.

Iarna poți vedea în zona portalului și în prima parte a peșterii formațiuni efemere și strălucitoare de gheață ce dau acesteia aerul unui castel din basmele cu zâne, feți-frumoși și prințese.

Peștera Poarta lui Ionele - galeria principală. Ascultă povestea haiducului Ionele și află detalii despre colonia de lilieci din zona științifică a peșterii.

Peștera este casa unei colonii de lilieci. Astfel ca ultima parte este rezervată acestora, fiind accesibilă doar oamenilor de știință.

Atentie ! Mergi la Poarta lui Ionele doar în timpul programului de vizitare. Altfel o să poți vedea doar intrarea. Are o poartă metalică în portal – vizitarea o poți face doar cu ghid.

Programul de vizitare variază în funcție de sezonul turistic. În vara 2020 programul este de la 10 la 16.

Merită să vizitezi Poarta lui Ionele pentru a te bucura de răcoare pe timp de vară iar iarna de formațiunile de gheață din prima parte a peșterii ce-i dau aspectul unui palat subteran al zânelor. Intrarea gigantică și legenda haiducului ce a locuit în peșteră sunt alte lucruri pentru care să faci un scurt popas.

Video Poarta lui Ionele

Echipament recomandat

  • Îmbrăcăminte călduroasă - temperatura este sub 10 grade chiar și vara

Vrei mai mult?

O altă variantă este Poiana Călineasa – un fel de întoarcere în timp – aici păstoritul se practică și azi, la fel ca și în urmă cu câteva sute de ani. Vei descoperii un loc pitoresc, asemănător cu platoul Padiș. De la localnici poți cumpăra produse lactate sau fructe de pădure. În una dintre zonele mai înalte a poienii este și o frumoasă bisericuță de lângă care poți admira peisajul încântător al Apusenilor.

Poți face o plimbare prin Cheile Ordâncușei pentru a admira florile de piatră și pereții de stâncă pe care stau cocoțați molizi. Poți descoperii pe marginea văii mici peșteri sau forme interesante ale stâncilor.

cheile-ordancusei