🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Coiba Mare

Te simți ca în Țara Uriașilor

  • Admiră gigantica intrare făurită în stâncă de pârăiașul firav
  • Răcorește-te in zilele caniculare de vară în palatul subpământean
  • Fotografiază intrarea și piticii-oameni ce o vizitează
  • Ascultă picăturile de apă ce cad din tavan în galeriile peșterii
Portalul Peșterii Coiba Mare - sat Casa de Piatră - Arieșeni - județul Alba

Admiră măreția naturii la ea acasă. Simte răcoarea ce vine din peștera și ascultă pârăul ce cu multă trudă a creat peștera. Cel mai larg portal de peștera din România 74 de metri lățime și 47 de metri înălțime. Te simți ca în Țara Uriașilor. Explorează cu atenție doar galeriile ușor accesibile. Fotografiază florile ce cresc în gigantica pâlnie.

Vizitează Coiba Mare!

Admiră intrarea gigantică săpată în stâncă de firavul pârâiaș ce intră în subteran. Înainte de a ajunge la portal ecoul repetă conversația tuturor, iar înăuntru uiți de canicula verii.

Bucura-te de parfumul și culorile florilor de la intrare. Explorează cu grije prima parte a peșterii și fotografiază lucrurile interesante din jur.

Coiba Mare are cea mai largă intrare de peștera din România. Pentru a vizita peștera ai nevoie de surse de lumină. De preferat lanternă frontală pentru a avea mâinile libere. Sunt câteva galerii pe care le poți vizita. Pereții peșterii prezintă în anumite părți un fenomen interesant numit „piele de leopard” – o anumită textură care apare pe pereții sau tavanul galeriei.

Lungimea totala a galeriilor peșterii este de 5 kilometri (5050m), însă pentru parcurgerea ei este nevoie de echipament special și de cunoștințe tehnice – nerecomandat celor neexperimentați.

Apa ce intra în subteran prin Coiba Mare se întâlnește cu cea care vine din Coiba Mică și ies la suprafață prin Izbucul Tăuzului. Acest lucru a fost verificat punând colorant în apa ce intra în cele doua coibe; câteva ore mai târziu apa ce ieșea prin izbuc era colorată.

În perioadele foarte ploioase este periculos sa te aventurezi în această peșteră dincolo de galeriile strâmte de pe cursul râului subteran. Intrarea peșterii are forma unei gigantice pâlnii – când cantitatea de apă este mare gâtuirile peșterii nu fac față unui debit așa mare de apa și se acumuleaza apa făcând imposibilă traversarea galeriilor ingustate. Dovada acestui lucru sunt bucățile de lemn pe care le poți vedea atârnate aproape de tavanul peșterii. Ele marchează înălțimea la care a ajuns apa – aducand cu ea bucăți de lemn.

Turiști la intrarea în Peștera Coiba Mare - Arieșeni - Țara Moților.

Un fenomen interesant se produce imediat după ploaie când în giganticul portal se formează un nor – o ceață. Ce rămâne captiv în gura peșterii.

Intrarea uriașă în care te simți ca în Țara Uriașilor este principalul motiv pentru a vizita această peșteră.

Merită să vizitezi Coiba Mare pentru a descoperii cel mai larg portal de peșteră din România. Te vei simți ca la porțile unui castel de uriași. Poți explora cu atenție galeriile ușor accesibile. Fotografiază intrarea și norișorul ce se formează în portal. Bucură-te de răcoarea plăcută și de mișcare în aer liber.

Video Coiba Mare

Echipament recomandat

  • Încălțăminte cu talpă aderentă;
  • Rucsac pentru a avea mâinile libere în zonele mai dificile;
  • Sursă de lumină - de preferat lanternă frontală pentru a avea mâinile libere;
  • Îmbrăcăminte adecvată temperaturilor mai scăzute din peșteră; pantaloni lungi pentru că sunt urzici și rug de mure pe lângă cărare;

Vrei mai mult?

Poți vizita la 3.7 kilometri mai jos de Coiba Mare Izbucul Tăuzului – unul dintre cele mai frumoase din țară. Un ochi de apă turcoaz înconjurat pe 3 părți de pereți de calcar. Este de fapt râul subteran din cele 2 coibe ce iese la suprafață.

Un alt obiectiv turistic pe care îl poți vizita în apropiere este Peștera Ghețarul Vârtop numită și Peștera Minunată datorită frumuseții formațiunilor din interior. Spre deosebire de Ghețarul Scărișoara aici gheața se găsește doar în prima sală a peșterii și abia dacă rezistă până la sfârșitul primăverii. Un lucru fascinant legat de Peștera Vârtop este acela ca a fost descoperite 3 urme de picior pietrificate ale omului de Neanderthal. Acestea sunt considerate cele mai vechi urme umanoide de pe teritoriul României având o vechime de 62000 de ani.

Poți face o întoarcere în timp cu câteva sute de mii de ani vizitând Peștera Coiba Mică. Astfel vei înțelege cum s-a format Peștera Coiba Mare și cam cum arăta pe la începuturile ei. Astfel îți poți imagina cât de mult a muncit pârâiașul ce intră în peșteră pentru a crea cea mai largă intrare de peșteră din România.

pestera-coiba-mica