🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Pârtia Piatra Grăitoare

Telescaun modern debraiabil - două variante de coborâre

  • Bucură-te de ski și snowboard pe o pârtie modernă;
  • Admiră din telescaun - de la înălțime - peisajul spectaculos;
  • Fă o drumeție din stația de sus până pe Vârful Piatra Grăitoare;
  • Participă la Serbările Zăpezii din februarie;
Pârtia Piatra Grăitoare - Telescaun Vârtop

Bucură-te de ski pe o pârtie modernă. Admiră din telescaun peisajul hibernal și satul de vacanță Vârtop-Arieșeni. Fă o drumeție pornind din stația de sus pe creastă până la Vârful Piatra Grăitoare sau la Vârful Bihorul.

Vizitează Pârtia Piatra Grăitoare!

Telescaun Vârtop este nou și modern, fiind dat în folosință în 2010. Este un telescaun debraiabil cea ce înseamnă că în stații scaunele se desprind de pe cablu și se mișcă pe niște șine cu o viteză mai mică astfel urcare pe scaune este mai ușoară.

Telescaunul funcționează în sezonul de vară (iulie-septembrie) pentru plimbări și un acces facil spre Vârful Piatra Grăitoare. Din telescaun se deschide o priveliște spectaculoasă spre satul de vacanță Vârtop și spre Băița-Ștei.

În sezonul de iarnă (a doua jumătate a lunii decembrie – începutul lunii martie) pe lângă admirarea peisajului și accesul mai ușor pe creastă, Telescaunul Piatra Grăitoare Vârtop este folosit pentru a transporta schiori. Acesta deservește 2 pârtii de schi:

  • Pârtia roșie (dificultate medie) cu 1,4 km lungime;
  • Pârtia neagră (dificultate medie) cu 900m lungime;

Stația de jos este situată la o altitudine de 1189 metri, iar stația de sus la altitudinea de 1445 metri. Astfel diferența de nivel fiind de 256 metri.

Viteza maximă de deplasare a scaunelor este de 5m/s. Astfel că deplasarea de la o stație la alta va dura cel puțin 3 minute și 41 de secunde. De obicei însă durează ceva mai mult datorita diverselor evenimente ce impun încetinirea sau chiar oprirea instalației.

Telescaunul are în total 46 de scaune. Când nu este aglomerație sunt puse pe linie doar jumătate pentru a fi mai comod urcarea și coborârea în stații. Fiecare scaun este de 4 locuri, având o bară de protecție pentru ca persoanele transportate să fie în siguranță.

Într-o oră cu toate scaunele pline și la viteza maximă (5m/s) se pot transporta 1400 de persoane.

În fiecare an la Telescaunul „Piatra Grăitoare” Vârtop – în luna februarie – au loc Serbările Zăpezii. Eveniment ce include concerte în aer liber, discotecă, foc de artificii etc. Aceste serbări sunt organizate de Primăria Nucet și Consiliul Județean Bihor.

Pârtia Piatra Grăitoare - Telescaun Vârtop: bucură-te de natură și ski. Admiră apusul din telescaun. Fă o drumeție pe creastă până la Vârful Piatra Grăitoare.
Partia Piatra Grăitoare - Vârtop lângă Arieșeni Telescaun Piatra Grăitoare Vârtop - Apuseni Telescaun Piatra Grăitoare - ski în Arieșeni Schiază în Apuseni pe pârtiile de la Arieșeni Învață să schiezi pe o pârtie modernă dotată cu telescaun. Partie cu telescaun in Arieșeni - Vârtop Arieșeni - pârtie cu telescaun Arieșeni - Apuseni: ski și drumeție spre Vârful Piatra Grăitoare Pârtie Apuseni - Telescaun Piatra Grăitoare Schi in Țara Moților pe Pârtia Piatra Grăitoare Admiră peisajul spectaculos din Telescaunul Piatra Grăitoare

Avantajul principal față de teleski este confortul sporit și viteza mai mare de deplasare. Dezavantajul sunt defecțiunile sau penele de curent care pot duce la rămânerea la înălțime în scaune până la soluționarea defecțiunii sau până la schimbarea pe motorul de urgență. În cazuri extreme când problemele nu se pot remedia și nu se poate pornii motorul de urgență personalul telescaunului și salvamontiștii coboară persoanele captive în telescaun cu ajutorul frânghiilor și scripeților.

De obicei sezonul de schi începe o data ce stratul de zăpadă este suficient pentru ski (a doua parte a lunii decembrie) și ține până prin martie.

În sezoanele turistice Salvamont Bihor este prezentă pe pârtie intervenind prompt în caz de accidente. Sediul Salvamont găsindu-se la 100 de metri de telescaun.

Sunt amenajate în apropiere mai multe zone pentru parcarea autoturismelor – 139 locuri.

Pentru a admira satul de vacanță Vârtop și creasta până pe Vârful Bihorul îți recomand să urci la Varful Piatra Grăitoare. Urcă până în stația de sus a telescaunului (cu telescaunul sau pe drumul prin pădure). Apoi prin partea dreapta a stației urmează cărarea și marcajul turistic pana la Vârful Piatra Grăitoare.

Video Pârtia Piatra Grăitoare

Echipament recomandat

  • Ski
  • Snowboard

Vrei mai mult?

Fă o drumeție până la Groapa Ruginoasă. Admiră gigantica groapă formată în mod natural. Are peste 600 de metri în diametru și 100 de metri adâncime.

Admiră crestele ascuțite și culorile fabuloase. În depărtare poți vedea Pietrele Galbenei.

groapa-ruginoasa