Vizitează Muzeul Pătrăhăițești!
Fă o plimbare prin natură până sus la muzeul din Pătrăhăițești pentru a înțelege viața moților din trecut. Descoperă meșteșugurile tradiționale și învață să cânți la tulnic. Cumpără ciubere, donițe, fluiere și alte obiecte de lemn pentru a ajuta la continuarea tradiției.
Descoperă cum făceau moții în trecut obiecte de uz casnic din lemn: tulnice ce erau folosite pe post de telefon, ciubere mai mici pentru brânză și mari pentru cereale, făină sau fructe. Înainte de apariția plasticului erau folosite obiecte de lemn. Meșterii ciubărari alegeau lemnul, îl uscau, îl prelucrau, îl incarcau pe spatele cainilor sau în căruțe și îl duceau la vânzare. Colindau pe lângă cal sau în căruță satele din zonele de deal și câmpie până vindeau toată producția. Luau în schimb grâne și făină. Ajungeau câte o dată cu produse de lemn până în Bărăgan.
Astăzi oamenii preferă produsele de plastic în locul celor de lemn. Astfel meșterii populari fac în mare parte produse de artizanat de mici dimensiuni pentru turiștii ce trec prin zonă. În loc de tulnicele de 2.5-3.5 metri pe care le foloseau în trecut pe post de telefoane mobile fac doar tulnice scurte de 40 cm – 1m. În loc de ciubere pentru grâne fac pahare de lemn.
În Pătrăhăițești sunt 2 mici muzee. Unul dintre ele este un atelier de ciubărărit în care poți vedea azi, pe viu cum se confecționează tulnicele și ciuberele. Tot aici sunt câteva obiecte vechi expuse în micul atelier.
La cel de-al doilea muzeu – o poți găsi pe tulnicăreasa Paraschiva care-ți poate arăta sau te poate învăța să cânți la tulnic. Îti poate povesti viața grea a moților și rostul tulnicului.
De la ambele muzee poți cumpăra obiecte de artizanat din lemn. Cumpărând astfel de produse ajuți la păstrarea tradiției și popularizarea meșteșugurilor specifice Țării Moților.
Merită să vizitezi cele 2 minimuzee pentu a descoperii minunatele obiecte de lemn create de meșterii populari. Vei găsii tulnice, donițe, pahare, fluiere și linguri toate făcute din lemn. Parcurgerea traseului te va ajuta să faci mișcare în aer liber și să te bucuri de flora pădurillor de conifere. Poți cumpăra astfel de produse pentru a susține păstrarea tradițiilor și a ocupațiilor specifice Țării Moților.
Video Muzeul Pătrăhăițești
Echipament recomandat
- Încălțăminte cu talpă aderentă;
- Rucsac pentru a avea mâinile libere în zonele mai dificile;
- Pelerină de ploaie;
- Sticlă de apă.
Vrei mai mult?
Poți vizita Cascada Pătrăhăițești – la 1,5 km de sat. O frumoasă cădere de apă de 12 metri înălțime, dintr-o pădure tânără de conifere.
Poți urca pe lângă Valea Buciniș până lângă stâna de sub creastă iar apoi pe Vârful Curcubata Mica – lângă care sunt eolienele. Traseul nu este marcat – sunt cărări utilizate de cei care duc animalele pe munte. De sus de pe Curcubăta Mică se deschide o panoramă superbă asupra Țării Moților: de la Horea la Avram Iancu.