Vizitează Izbucul Tăuz!
Admiră izbucul turcoaz, pereții de stâncă gigantici și cascadele ce se formează mai jos pe râu. Bucură-te de liniștea și frumusețea locului. Fotografiază izbucul, pădurea și stâncile.
Este un loc special cu o energie deosebită – posibil cel mai frumos izbuc din România. Pentru a te bucura în liniște de frumusețea locului îți recomand ca în sezonul turistic să ajungi dimineața devreme sau mai spre seară.
Izbucul Tăuz este un loc pitoresc și liniștit. Sub aparența unui lac verzui de la baza unui perete de calcar – e de fapt un râu subteran ce iese la suprafață. Apa ce intră în subteran prin Peștera Coiba Mică se întâlnește cu cea din Peștera Coiba Mare și ies la suprafață prin acest izbuc. La câteva zeci de metri mai jos apa formează o cascadă frumoasă peste niște bolovani.
Faptul că cele 2 peșteri comunică cu izbucul a fost dovedit prima dată prin colorarea apei ce intră în peșteri. Câteva ore mai târziu aceasta ieșind colorată prin izbuc. S-a încercat de mai multe ori ca scafandri-speologi să intre prin izbuc și să iasă prin peșteri însă până în momentul de față nu s-a reușit acest lucru. Această explorare a dus și la pierdere de vieți omenești – după cum puteți vedea pe placa de lângă izbuc.
Un lucru deosebit de interesant s-a întâmplat în 2005 când s-a descoperit că Izbucul Tăuz comunică și cu peștera Hodobana (22 kilometri lungime). Astfel conform exploratorului Wlodzimierz Szymanowski, sistemul carstic format din Coiba Mică, Coiba Mare, Izbucul Tăuz și Peștera Hodobana au o lungime de 50 de kilometri, fiind unul dintre cele mai lungi din România (https://www.speologie.org/izbucul-de-la-tauz).
În perioadele ploioase poți observa un fenomen interesant. Valea Gârda Seacă vine tulbure iar apa ce iese din izbuc este limpede. Ceva asemănător se întâmplă și iarna când peste Valea Gârda seacă se formează un pod de gheață iar peste apa ce vine de la izbuc nu.
Merită să vizitezi Izbucul Tăuz pentru a te bucura de frumusețea locului: pădurea din jur, apa ce iese din subteran creând un mic lac și stâncile ce împrejmuiesc izbucul. Este un loc bun pentru fotografiat în special toamna când frunzele fagilor colorează pădurea.
Video Izbucul Tăuz
Echipament recomandat
- Încălțăminte cu talpă aderentă;
- Sticlă cu apă;
Vrei mai mult?
Dacă dorești mai mult poți merge în satul Casa de Piatră la 4 kilometri de izbuc ca să vizitezi Peștera Coiba Mică, Peștera Coiba Mare (cea mai largă intrare de peșteră din țară), Peștera Ghețarul Vârtop (Peștera Minunată – în care au fost descoperite 3 urme de picior pietrificate ale omului de Neanderthal).