🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Dealul cu melci

De pe vremea dinozaurilor

  • Admiră melci pietrificați vechi de 65-70 de milioane de ani;
  • Poți simții și azi dupa atâta timp spirala fină a cochiliilor;
  • Interesant cum între munți găsești melci marini;
  • Fotografiază melcii și peisajul înconjurător.
Dealul cu melci: poți pipăii azi cochilia fina a melcilor ce au trăit cu milioane de ani în urmă pe aceste locuri.

Simte cochiliile fine ale melcilor ce au trăit pe vremea dinozaurilor. Descoperă forme și mărimi variate ale speciilor de melci. E fascinant să poți vedea azi după 65-70 de milioane de ani creaturi atât de vechi ce au trăit într-o mare ce nu mai există.

Vizitează Dealul cu melci!

Dealul cu melci – un loc care la prima vedere pare banal, dar care în realitate ascunde lucruri fascinante! Descoperă melci pietrificați de pe vremea dinozaurilor. Atinge și simte cochilia fină a melcilor ce au trăit aici în urmă cu 65 de milioane de ani. E fascinant sa vezi pe munte melci oceanici pietrificați!
Pe vremea când melcii erau în viața pe aceste locuri se găsea Marea Tethys în care înotau tot felul de creaturi fabuloase. Era vremea când toată planeta era împânzită de dinozauri – din adâncurile oceanelor până în înaltul cerului.

Pentru a înțelege mai bine cât de vechi sunt aceste fosile ar fi util de știut:

  • În acele vremuri nu existau oameni ci doar ceva strămoși foarte foarte îndepărtați ai omului modern. Creaturi ce semănau mai mult cu maimuțele de azi. Părintele omului modern: Homo Heidelbergensis a trăit în urma cu 700000 de ani în urmă. Iar melcii pietrificati în urma cu 65 000 000 de ani în urmă. E uimitor sa poți vedea și atinge creaturi atât de vechi.
  • Structura continentelor și oceanelor era total diferită de cea de azi.
  • Dinozaurii erau stăpânii necontestați ai întregii planete.
  • Nu era internet. 🙂

Dealul cu melci este de fapt un areal natural mult mai mare decât bolovanul din spatele panoului de prezentare. Tot dealul din spate este plin de melci fosilizați! Impresionant! Merită să-l vizitezi! Se afla pe un prag stancos de calcare, încadrat într-o pădure de fag și arbori izolați de conifere. Se spune că stratul în care se găsesc fosilele poate ajunge în unele locuri la 8-10 metri grosime.

Dealul cu melci reprezinta unul dintre cele mai spectaculoase puncte fosilifere din Transilvania. Aici poți vedea melci pietrificați din 30 de specii. Gasteropodul dominant în stratele de gresii fosilifere este Acteonella cu speciile: gigantea, lamarcki, și conica, însoțite de unele specii de lamelibranhiate aparținând genurilor: Modiolus, Arca, Crasatella, Nerita, Natica, Glauconia, etc.

Dealul cu melci - un  obiectiv turistic de detaliu în Vidra - Țara Moților.

Puzderia de melci ce a trăit cu mult timp în urmă, pe vremea când în locul Apusenilor era o mare întinsă, numita Tethis și care sub presiunea și acțiunea timpului s-a pietrificat constituie astăzi o rezervație unicat din punct de vedere geologic.

Dacă te uiți atent pe stâncile cu melci pietrificați observi cu ușurință forme și mărimi variate – mii de pietricele-melc cimentate împreuna în stânca cenușie. La atingerea acestora încă se mai simte și azi spirala fină de pe spatele cochiliilor.

Rezervație științifică de valoare inestimabilă tocmai pentru aceste reprezentări ale cretacicului superior formate pe fundul stâncos al unei mari. Dealul cu melci este un unicat geologic, fiind unul dintre cele mai spectaculoase puncte fosilifere din Transilvania. Rezervația a fost înființată în anul 1954 și declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000. Rezervația se întinde pe 0,67 hectare, iar aria protejată științifică ajunge la 4,30 hectare.

Cu răbdare poți descoperi și în zonele adiacente – în pădurea din spate, pe malul pârului sau pe lânga drum melci pietrificati. Este clar faptul că valoarea acestui peisaj nu este una estetică, ci una geologică. Dealul cu Melci este acea rezervație valoroasă nu ca peisaj, ci ca structura – ca detalii.

Merită să vizitezi Dealul cu melci pentru a atinge și simții cochilii vechi de 65 de milioane de ani. Astfel vei înțelege mai bine evoluția vieții și fragilitatea ei. E fascinant să poți vedea azi fapturi pietrificate ce au trăit pe vremea dinozaurilor.

Video Dealul cu melci

Echipament recomandat

  • Încălțăminte cu talpă aderentă;
  • Pantaloni lungi.

Vrei mai mult?

La 500 de metri peste Râul Arieșul Mic se află Cascada Pișoaia (Cascada de la Vidra) o frumoasă cădere de apă de 18 metri înălțime. Aceasta cade peste un prag calcaros cu forme spectaculoase. Iarna pe ger se transformă într-un adevărat castel de gheață cu țurțuri și coloane gigantice.

Tot în apropiere poți vizita Casa Memorială „Avram Iancu” și muzeul ce a fost construit în jurul acesteia. Poți vedea casa marelui erou și obiectele personale – de la leagăn până la săbii și pistoale. În muzeu poți descoperii o istorie vie a Țării Moților prin obiecte specifice ocupațiilor din trecut; port popular, documente istorice etc.

cascada-pisoaia