🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Cheile Galbenei

Cheie sălbatică spectaculoasă

  • Bucură-te de adrenalină pe lanțuri;
  • Fotografiază izbucul, cascada și tunelul natural;
  • Explorează cu atenție cheile și natura înconjurătoare;
  • Admiră marmitele săpate în calcar;
Cheile Galbenei - Munții Apuseni - cheie sălbatică într-o pădure de fag și conifere.

Vizitează Cheile Galbenei pentru a descoperii un peisaj sălbatic cu pereți impunători de stâncă și un râu misterios ce vine pe sub pământ din Cetățile Ponorului până la Izbucul Galbenei. Crează apoi adevărate sculpturi în calcarul alb și o peșteră din care curge o frumoasă cascadă. Bucură-te de adrenalină în zonele de traversare pe lanțuri și de picăturile de apă ce-ți răcoresc fața la Cascada Evantai.

Vizitează Cheile Galbenei!

Bucura-te răcoare și priveliști spectaculoase în Cheile Galbenei. Simte adrenalina pe lanțuri, picăturile răcoritoare ale cascadei și aerul proaspăt de munte. Explorează cu atenție valea până la izbuc și punctele de belvedere. Fotografiază cheile, cascada, pereții de stâncă, tunelul natural, izbucul și padurea de fag.

În drum spre Cheile Galbenei pornind din Arieșeni vei putea vedea în satele Fața Cristesei și Cobleș arhitectură tradițională specifică Țării Moților. Gospodării ce sunt risipite prin toate poienile și animalele localnicilor.

Cheile Galbenei sunt unul dintre obiectivele turistice mai sălbatice ale Munților Apusenilor, recomandat doar dacă ai experiență pe munte.
Vei avea parte de natură sălbatică:

  • pereți de stâncă falnici pe care stau cocoțați brazi ce au parcă rădăcinile înfipte în stâncă;
  • traversare pe lanțuri pe deasupra apei și printr-un tunel natural;
  • salbă de marmite spectaculoase săpate de Valea Galbenei în calcar;
  • cățărare pe stâncă;
  • o cascada spectaculoasa și un izbuc.

Circuitul Galbenei pornește de la panoul informativ de lângă drumul forestier ce vine de la Arieșeni. Urci pe o cărare pe marginea râului, te cațeri pe bolovani, mergi pe lanțuri pe deasupra apei, treci printr-un tunel natural, admiri Cascada Evantai. Privești de sus peștera prin care curge valea Galbenei, te cațeri pe stânci, admiri de la înălțime un șir de marmite spectaculoase, iar la final vezi izbucul. Urci apoi în stânga pe malul apei prin pădurea de fag și de acolo sus pe stânci la punctele de belvedere. Apoi cobori prin Poiana Florilor. Faci o pauză la izvorul cu apă rece, continui pe marcajul punct galben prin pădure până la intrarea în chei – la punctul de unde ai plecat.

Atenție! sunt zone mai alunecoase și locuri de unde poți cădea. Parcurge cu mare atenție cheile.

Parcul Natural Apuseni - Cheile Galbenei - obiectiv turistic accesibil din Arieșeni.

Prin Izbucul Galbenei iese la suprafață apa intrată în subteran în Cetățile Ponorului și platoul Padiș. Pare un lac însă este un râu subteran cu traseu misterios, – ascuns prin măruntaiele pământului. Apa este curată și rece iar stâncile sunt împodobite cu mușchi verde.

Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru a vizita Cheile Galbenei pentru ca sunt mai puțin vizitatori astfel poți admira fiecare loc fără să fi deranjat. Culorile galben-maronii ale pădurii de fag și verdele brazilor definesc un peisaj numai bun de fotografiat.

Merită să vizitezi Cheile Galbenei, dacă ai experiență pe munte. Te vei bucura de un peisaj sălbatic spectaculos. Vei vedea Cascada Evantai și Izbucul Galbenei; vei trece printr-un tunel natural, te vei cățăra pe stânci și vei traversa pe lanțuri pe deasupra apei. Vei avea parte de adrenalină și de un cadru natural pitoresc.

Video Cheile Galbenei

Echipament recomandat

  • Încălțăminte cu talpă aderentă necesară în circuitul cheilor;
  • Rucsac ca să ai mâinile libere, mai ales în zonele mai solicitante;
  • Pelerină de ploaie;
  • Lanternă frontală dacă intrați în peșterile din chei;
  • Sticlă cu apă;
  • Harta turistică a zonei.

Vrei mai mult?

Un alt obiectiv turistic pe care îl poți vedea în apropiere este Ghețarul Focul Viu. Una dintre peșterile cu gheață permanentă ale Apusenilor. La orele amiezii, în anumite perioade ale anului, razele soarelui intră pe o fereastră naturală și cad pe blocul de gheață din mijlocul peșterii creând jocuri de lumini interesante.

Poți vizita Cetățile Ponorului – emblema Parcului Natural Apuseni – ce are cel mai înalt portal de peșteră din România. Un fenomen carstic grandios. De pe circuitul Cheilor Galbenei pornește un traseu marcat ce trece prin apropiere de Avenul Borțig și te duce până la Peștera Cetățile Ponorului.

pestera-cetatile-ponorului