Vizitează Cascada Buciniș!
Bucură-te de frumusețile naturii și de aerul proaspăt de munte lângă Cascada Pătrăhăițești. Fotografiază cascada, pădurea și peisajul spectaculos specific Țării Moților. Descoperă flora specifica pădurilor și pășunilor din Munții Bihor.
Admiră Cascada Pătrăhăițești – o cădere de apă de 12 metri înălțime în două trepte, aflată într-o pădure tânără de conifere.
Cascada este mai spectaculoasă primăvara când are un debit mai mare datorat topirii zăpezilor și ploilor primăvăratice. Se poate vizita și iarna cand stratul de zăpadă este mic.
Pe drumul spre cascadă poți face opriri pentru a vedea o panoramă superbă spre satele comunelor Arieșeni și Gârda de sus. În apropierea cascadei se găsește satul Pătrăhăițești – un sat pitoresc de moți în care se păstrează încă vii meșteșugurile populare. Astfel aici este un atelier de ciubarari în care se produc: tulnice, donițe, ciubere etc. Tot acolo se afla și un mic muzeu.
În trecut moții confecționau ciubere de dimensiuni mari ce erau folosite pentru păstrarea sării, brânzei, fructelor sau a cerealelor. Umblau cu ciubere prin țară din sat în sat pentru a le vinde. Primeau în schimb bani sau de cele mai multe ori cereale – bucate. Tulnicul se folosea pe post de telefon pentru a trimite prin cântecul lor mesaje pentru moții aflați mai departe – de exemplu de cealaltă parte a văii. Anunța și evenimentele majore din viața omului și a comunității. Era folosit și pentru a pune pe fugă animalele de pradă.
În Pătrăhăițești se găsește și una dintre tulnicăresele vestite ale Apusenilor – Paraschiva. De la ea poți cumpăra produse ale meșterilor populari – obiecte de lemn sau țesături. Poți afla tainele cântatului în tulnic și cum se folosea acesta în trecut. Cantece și semnale speciale puteau anunța la distanțe mari noutăți sau chemări.
Cascada Pătrăhăițești este un motiv în plus pentru a face mișcare în aer liber – drumeție relaxantă prin pădurile și poienile Apusenilor. Bucură-te de mirosul de rășină din pădure, de culorile florilor de pe câmp și de picăturile de apă ale cascadei ce-ți răcoresc și revigorează trupul.
Video Cascada Buciniș
Echipament recomandat
- Încălțăminte cu talpă aderentă în special în zona din apropierea cascadei;
- Pantaloni lungi pentru că sunt urzici și rug de mure pe lângă cărare;
- Ruxac pentru a avea mâinile libere în zonele mai dificile;
- Pelerină de ploaie;
- Sticlă de apă.
Vrei mai mult?
Poți face o vizită la micul muzeul din Pătrăhăițești unde poți vedea pe viu cum se fac obiectele de lemn sau poți învăța de la tulnicăreasa Paraschiva cum să cânți la tulnic și alte secrete ale acestuia.
Un alt obiectiv turistic din apropiere este Vârful Curcubăta Mică. Pentru a ajunge la el se poate urca pe lângă Valea Buciniș până lângă stâna de sub creastă, iar apoi până la vârf. Traseul nu este marcat. Sunt cărări utilizate de cei care duc animalele pe munte. Acolo pe vărf este o stâncă de unde se vede cel mai bine toată Țara Moților – de la Valea Arieșulu Mic cu Vârful Găina și comuna Avram Iancu până spre comuna marelui erou Horea.