🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Casa memorială Avram Iancu

Acasă la Crăişorul Munţilor

  • Descoperă istoria vie a Țării Moților;
  • Admiră construcția căsuța veche de 220 de ani;
  • Fotografiază portul popular și uneltele moților;
  • Citește documentele istorice și descifrează vechile scrieri.
Casa memoriala Avram Iancu - acoperiș țuguiat pentru ca zăpada să cadă cât mai repede.

Descoperă casa eroului din Apuseni. Privește leagănul, armele și testamentul lui Avram Iancu. Ascultă legenda marelui erou. Admiră frumoasa căsuță și obiectele adăpostite în muzeu.

Vizitează Casa memorială Avram Iancu!

 

„Ultima mea voință !

Unicul dor al vieții mele e, să-mi văd Națiunea mea fericită, pentru care după puteri am și lucrat până acuma, durere fără mult succes, ba tocmai acuma cu întristare văd, că speranțele mele și jertfa adusă, se prefac în nimica.

Nu știu câte zile mai pot avea; un fel de presimțire pare că mi-ar spune, că viitorul este nesigur. Voesc dară și hotărât dispun ca, după moartea mea, toată averea mea mișcătoare și nemișcătoare să treacă în folosul Națiunii, pentru ajutor la înființarea unei academii de drepturi, tare crezând, că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile Națiunii mele. ”

Acesta este testamentul lui Avram Iancu.

 

Fă o vizită la Casa Memorială Avram Iancu pentu a vedea locul unde a crescut și a trăit Avram Iancu. O casa în care a trăit unul din românii cu care ne putem mândrii. O casă plină de istorie, o casa pe care ar trebui sa o vadă toți românii. Admiră frumoasa căsuță de lemn cu acoperișul țuguiat ce parcă-l așteaptă pe Iancu să se întoarcă acasă. Descoperă în muzeul ce împrejmuiește casa îndeletnicirile și portul moților. Fă o oprire și în mica bisericuță din cadrul muzeului.

Complexul muzeal cuprinde în centrul său casa memorială construită de părinții lui Avram Iancu: Alexandru și Maria Iancu. Aceasta este înconjurată de construcții anexe ridicate la 100 de ani după nașterea lui Iancu de către Asociația ASTRA din Sibiu. La deschiderea muzeului în 1924 a participat și regele României, Ferdinand.

Casa memorială Avram Iancu a fost construită în 1801. Este construită din bârne de brad, lipite și văruite în alb, pe o temelie de piatră. O casă moțească cu acoperiș țuguiat și foarte înalt pentru ca zăpada să cadă cât mai repede de pe șindrilă. Construcția are 2 încăperi și un târnaț (prispă, pritvor) cu arcade circulare. Prima cameră este camera familiei în care se sta zi de zi (se dormea, se făcea mâncare etc).

Cuprinde obiecte personale ale Craiului Munților – conducătorul revoluției de la 1848-1849. De la leagănul agățat în grindă până la testamentul său. Cea de-a doua este camera de oaspeți care se utiliza strict pentru musafiri. În casă se păstrează o parte din mobilierul și decorațiunile originale precum și obiecte personale ale lui Avram Iancu între care se remarcă fluierul, săbiile, briciul și armele.

Casa memorială Avram Iancu - leagănul și fluierul Iancului. În vizită la casa marelui erou din Apuseni.
Casa Memorială Avram Iancu - eroul din Apuseni - comuna Avram Iancu, județul Alba Testamentul lui Avram Iancu

În construcțiile anexe poți vedea o mică bibliotecă, o bisericuță și expoziții muzeale.

În expoziția de istorie se păstrează certificatele școlare ale lui Avram Iancu, documente referitoare la pregătirea și desfășurarea răscoalei, arme, drapele, documente.

Expoziția de etnografie cuprinde: port moțesc, vase specifice zonei, unelte cu care se confecționau ciubere, tulnice sau donițe.

Sunt prezentate îndeletnicirile tradiționale: agricultura, păstoritul, pescuitul, vânătoare, prelucrarea lemnului etc. În subsol pe lângă tot felul de unelte de ciubărărit poți vedea și o cocie (căruța cu coviltir a moților) încărcată cu produse de lemn, parcă gata de a le duce în țară să le vândă; și să ia la schimb bucate (grâu, ovăz, mălai).

Complexul muzeal ce adăpostește Casa Memoriala „Avram Iancu” a fost renovat și apoi redeschis publicului în septembrie 2013. Lucrările au inclus: consolidarea fundației, pereților, structurii de lemn și subsolului; lucrări de arhitectură, instalații electrice etc. S-au iluminat exponatele punându-le astfel mai bine în valoare.

O dată cu renovarea, în curtea casei s-a dezvelit și un bust al marelui erou.

Merită să vizitezi Casa Memorială Avram Iancu pentru a putea vedea pe viu obiectele ce erau folosite de moți în trecut. Astfel vei înțelege viața grea pe care o aveau. În casa Craiului Munților vei găsii obiectele personale ale marelui erou. Citindu-i testamentul vei înțelege cât de mult a dorit și a luptat pentru o viață mai bună a locuitorilor Țării Moților și nu numai. Vei avea parte de un strop din istoria Țării de Piatră.

Video Casa memorială Avram Iancu

Vrei mai mult?

Din Avram Iancu poți urca pâna pe Vârful Găina, unde are loc în miez de vară Târgul de fete. De acolo ai o priveliște superbă spre Valea Arieșului Mic.

Un alt obiectiv pe care îl poți vedea în apropiere este Dealul cu Melci. Vei descoperii aici, dacă privești cu atenție sute de melci pietrificați ce trăiau aici pe vremea dinozaurilor. E fascinant să poți atinge azi făpturi ce au trăit cu 65 de milioane de ani în urmă. E uimitor să descoperi în vârf de munte melci marini.

dealul-cu-melci