🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Biserică Gârda

Un strop din credința din Țara Moților

  • Monument istoric ce stă mărturie pentru înaintașii moților;
  • Fă o pauză de rugăciune;
  • Privește măiestria meșterilor populari;
  • Admiră picturile și icoanele;
Biserica de lemn din Gârda de sus - lângă Arieșeni - are peste 200 de ani vechime.

Merită să vizitezi biserica veche din Gârda de sus pentru a descoperii un monument istoric de peste 200 de ani vechime. La bisericuță vei descoperii măiestria meșterilor ce au construit-o. Vei înțelege un pic mai bine viața moților ce veneau de cele mai multe ori pe jos câțiva kilometii pentru a participa la slujbe.

Vizitează Biserică Gârda!

Admiră bisericuța de lemn veche de 229 de ani. Descoperă credința moților ce coborau duminica și în sărbători de pe culmile din jur, cale de câțiva kilometri pentru a participa la slujbă. Privește iscusința meșterilor ce au înălțat această biserică.

Un lucru interesant atât la biserici cât și la casele vechi moțești este înălțimea mică a ușilor. Astfel oaspeții trebuiau să se încline când intrau înăuntru. Prin asta simțind că trebuie să fie respectuoși atât în biserici cât și ca oaspeți în casele moților.

Construcția a fost finanțată de o singură familie, care nu avea copii. Bătrânii povestesc, că s-a tăiat o pădure, fapt pentru care bărbatul a fost arestat. Când a auzit că nu mai sunt bani pentru a continua biserică, a hotărât ca soția lui să vândă boii și vaca, dar să termine biserică.

Bisericuta de lemn a fost construită în 1792 și pictată în 1804, în stil baroc de către Simion Silaghi (originar din Abrud) și fiul său Gavril; după cum indică și inscripția de pe tâmpla bisericii: „această sfântă biserică s-au întemeiat la anul 1792 și s-au zugrăvit la anul 1804, cu cheltuială poporului […], împărat fiind Franțiscus al doilea, protopop Gavril Ighian, popă Todoraș Pașca, zugraf Simeon Silaghi de Abrudbanea, Gavriil Silaghi zugraf”.

Biserica se află în centrul comunei Gârda de sus, chiar lângă DN75 ce leagă stațiunea turistică Arieșeni de orașul Câmpeni. Bisericuța poartă hramul “Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Este inclusă în lista monumentelor istorice protejate din 2004, în categoria monumentelor de importanță excepțională cu codul “LMI AB-II-m-A-00228” (LMI = Lista Monumentelor Istorice din România).

Gârda de sus - Țara Moților - biserica de lemn cu hramul  “Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” - aflată pe malul Văii Arieșului Mare
Biserică veche Gârda de sus - județul Alba

În patrimoniul bisericii se află mai multe icoane pe lemn, ce datează din sec. al XIX-lea, precum și câteva icoane pe sticlă.

Bisericuța a fost recent renovată (2014) cu fonduri de la Ministerul Culturii. S-a restaurat turla, s-a înlocuit șindrila de pe turlă și de pe acoperiș; a fost tencuită din nou și zugrăvită la exterior.

Lângă aceasta a fost construită o nouă biserică modernă și mult mai spațioasă, pentru credincioșii din Gârda de sus și nu numai.

Merită să vizitezi biserica veche din Gârda de sus pentru a descoperii un monument istoric de peste 200 de ani vechime. La bisericuță vei descoperii măiestria meșterilor ce au construit-o. Vei înțelege un pic mai bine viața moților ce veneau de cele mai multe ori pe jos câțiva kilometii pentru a participa la slujbe.

Video Biserică Gârda

Vrei mai mult?

Vizitează Peștera Poarta lui Ionele aflată la 1,85 kilometri distanță în Cheile Ordâncușei. Peștera atrage prin dimensiunea impresionantă a portalului, înălțimea galeriilor și colonia de lilieci. În perioadele ploioase în interiorul peșterii poți admira o cascadă și un lac.

Poți vizita Ghețarul Scărișoara ce adăpostește cel mai mare bloc de gheață subterană din lume – 106790 de metri cubi. Vechimea cea mai mare a gheții fiind de 10500 de ani. Acest lucru a fost stabilit prin datarea cu carbon 14 a fragmentelor de plante din eșantioanele prelevate.

pestera-ghetarul-scarisoara