🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Biserică Arieșeni

Aproape 200 de ani vechime

  • Fă o plimbare până la bisericuța de lemn din centru;
  • Descoperă monument istoric din centrul stațiunii Arieșeni;
  • Spune o rugăciune pentru o lume mai bună;
  • Admiră bisericuța veche de 192 de ani, în care au slujit 10 generații de preoți;
Biserica veche din Arieseni - Înălțarea Domnului

Popas de rugăciune în Țara Moților. Admiră bisericuța de lemn, picturile și icoanele.

Vizitează Biserică Arieșeni!

Descoperă bisericuța din centrul stațiunii turistice Arieșeni. Fă o pauză și spune o rugăciune pentru vremuri mai bune. Admiră bisericuța, picturile și icoanele.

Biserica veche din Arieșeni poartă hramul „Înălțarea Domnului”. A fost construită între anii 1791 – 1829, în stilul bisericilor maramureșene. Bisericuța are o siluetă zveltă, la care concură acoperișul cu pante abrupte. Până în prezent au slujit 10 generații de preoți.

În trecut – pe același loc – în cadrul ridicării topografice iozefine (1768-1785) este deja figurată o biserică.

Pictură a fost aplicată direct pe lemn de către pictorul Mihai din Abrud și a fost finalizată în 1829. Primul clopot al bisericii a fost adus din Statele Unite ale Americii fiind cumparat și adus de către moții stabiliți acolo.

Biserica Înălțarea Domnului Arieșeni - Muntii Apuseni pe Valea Arieșului Mare.

Una dintre piesele valoroase ale bisericii este crucea de pe masa sfântului altar, donata de generalul Corches – general al lui Avram Iancu.

Datorită numărului mare de credincioși, lângă aceasta a fost ridicată o altă biserică mult mai încăpătoare. Biserica a fost construită cu sprijinul credincioșilor din Arieseni sub coordonarea preotului Chisu Bazil. Noua biserica a fost finalizată și sfințită în iulie 2011. La sfintirea bisericii au participat Înaltpreasfințitul Irineu – arhiepiscop de Alba Iulia, primarul comunei Marin Vasile Jurj, consilieri locali, autoritați județene, primari din alte localități ale Țării Motilor si bineinteles localnicii ce urmează sa se roage în acest sfânt lăcaș. În prezent slujbele se țin în biserica nouă.

Biserica veche este monument istoric și face parte din patrimoniul culturii naționale, fiind înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice ale județului Alba, elaborată de Ministerul Culturii și Cultelor din România în anul 2004. Este înregistrată cu codul „LMI: AB-II-a-A-00177”. Alături de bisericuță este monument istoric și edicul pentru toacă (1791).

Merită să faci o plimbare până la bisericuța „Înălțarea Domnului” din centrul localității Arieșeni pentru a înțelege mai bine viața moților ce coborau de pe dealurile din jur, în fiecare duminică pentru a participa la slujbă. Vei desoperii o mică bisericuță de lemn de aproape 200 de ani vechime ce se păstrează în condiții bune.

Video Biserică Arieșeni

Vrei mai mult?

Poți face un pelerinaj la bisericile și mănăstirile din zonă:

  • Schitul din Vârtop ce ține de Mănăstirea Izbuc (Bihor);
  • Biserica „Nașterea Sf.Ioan Botezătorul” din Gârda de sus – 1792;
  • Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din satul Biharea (Gârda de sus) – 1825;
  • Biserica din Călineasa – Gârda de sus;
  • Biserica din Ocoale – Gârda de sus;
  • Bisericuța din Casa de Piatră (Arieșeni);
  • Mănăstirea „Sfântul Ilie” Albac.
manastire-albac