🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Valea Cepelor – Arieșeni

Valea Cepelor – Arieșeni – Natura 2000:

  • tritoni – animale ce îți pot regenera membrele, organele și chiar părți din inimă;
  • roua cerului – plantă carnivoră din Apuseni
  • Pătrăhăițești-Arieșeni  – se păstrează vi meșteșuguri de sute de ani;
  • Singurul circ glaciar din Munții Apuseni;

Valea Cepelor - Arieșeni - Natura 2000

Natura spectaculoasă și tradițiile din Pătrăhăițești


Valea Cepelor este valea ce izvorăște de sub Vârful Bihor (Curcubăta Mare). Întreg cursul văii se găsește pe teritoriul comunei Arieșeni. Printre localnici această vale mai este cunoscută sub numele de Valea Șteului, deoarece separă satul Șteu de Galbena.

Valea Cepelor și zona înconjurătoare face parte din rețeaua Natura 2000.

Natura 2000 este o rețea europeană de zone naturale protejate care cuprinde un eșantion reprezentativ de specii sălbatice și habitate naturale de interes comunitar. A fost constituită nu doar pentru protejarea naturii ci și pentru  menținerea acestor bogății naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltării socio-economice (conform Natura2000.ro ).

În filmul documentar de mai sus sunt prezentate principalele specii de animale și plante ce trăiesc pe Valea Cepelor și în împrejurimi; și importanța acestora. Se prezintă pe scurt și meșteșugurile populare ce se mai păstrează încă în satul Pătrăhăițești.

În aceste locuri se găsește singurul circ glaciar din Munții Apuseni.

În turbăriile din apropeirea satului Pătrăhăițești crește singura plantă carnivoră din Apuseni – Roua Cerului. Aceasta poate captura insecte pentru a se hrănii, atrăgândule cu ajutorul unor picături ce seamănă cu roua.

În acest areal trăiește și o specie de tritoni foarte importanți pentru știință. Tritonii sunt singurele mamifere ce au capacitatea de a-și regenera membre, organe și chiar părți ale inimii – de aici și importanța studierii acestori mici făpturi. Poate că medicina să poată folosi într-o zi capacitatea lor de regenerare și pentru oameni.

Cu siguranță vei găsii multe informații captivante în documentar. Vizionare plăcută!