Un film documentar ce prezinta Pestera Ursilor din Muntii Apuseni. In prima parte a filmului este prezent minerul care a descoperit pestera si nu s-a supus superiorilor sai care ii ordonasera sa o dinamiteze.

Apoi se prezinta un tur al pesterii pentru partea turistica si apoi a rezervatiei stiintifice. In ultima parte a documentarului se povesteste cum a fost efectiv salvata pestera de la dinamitare; avand ca fundal imagini din Muzeul La Fluturi aflat langa Pestera Ursilor.

 Film Pestera Ursilor partea I : minerul ce a descoperit pestera si prezentarea partii turistice a pesterii

  Film Pestera Ursilor partea II : prezentarea rezervatiei stiintifice ce nu este deschisa turistilor

 Film Pestera Ursilor partea I : prezentarea modului in care au reusit sa salveze pestera de la dinamitare si o parte din Muzeul La fluturi aflat langa Pestera Ursilor

Documentarul de mai sus a fost realizat de catre Cristian Lascu, Misu Gligan, Bogdan Petrescu si Institutul de Speologie Emil Racovita din Cluj, cu sprijinul Federatiei Nationale de Speologie.

Este un documentar interesant ce prezinta multe informatii interesante despre pestera. Sunt prezentate atat partea de descoperire si de salvare a pesterii; partea turistica accesibila tuturor cat si date stiintifice deosebite legate de rezervatia speciala accesibila doar speologilor si oamenilor de stiinta.