Tipărire
Valea Cepelor - Arieseni (Natura 2000):

Valea Cepelor este valea ce izvoraste de sub Varful Bihorul (Curcubata Mare). Intreg cursul vaii se gaseste pe teritoriul comunei Arieseni; printre localnici aceasta vale mai este cunoscuta si sub numele de Valea Steului, deoarece separa Satul Steu de satul Galbena.

Valea Cepelor si zona inconjuratoare face parte din reteaua Natura 2000. Reteaua Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate care cuprinde un esantion reprezentativ de specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. A fost constituita nu doar pentru protejarea naturii, ci si pentru mentinerea acestor bogatii naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltarii socio-economice. (conform: Natura2000.ro).

In filmul documentar de mai jos sunt prezentate principalele specii de animale si plante ce traiesc pe Valea Cepelor si importanta acestora. Alaturi de acestea se prezinta si mestesugurile populare ce se mai pastreaza inca vi in satul Patrahaitesti Arieseni.
In aceste locuri se gaseste singurul circ glaciar din Muntii Apuseni.
In turbariile din apropieea satului Patrahaitesti creste singura planta carnivora din Apuseni - Roua cerului. Aceasta poate captura insecte pentru a se hranii, atragandu-le cu ajutorul unor picaturi ce seamana cu roua.
Tot in aceasta zona traieste si o specie de tritoni foarte importanti pentru stiinta. Tritoni sunt singurele mamifere ce au capacitatea de a-si regenera memgre, organe si chiar parti ale inimii, de aici si importanta studierii acestor mici fapturi, pentru ca medicina sa poata folosi intr-o zi capacitatea lor de regenerare si pentru oameni.

Cu siguranta veti gasi mult informatii captivante si interesante in documentarul de mai jos. Vizionare placuta !