🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Trasee turistice

Trasee turistice cu plecare din Arieșeni 


Arieșeni – Cheile Galbenei – triunghi galben

Marcajul turistiic începe din centrul stațiunii turistice Arieșeni și urcă pe drumul sătesc asfaltat , pe Valea Cobleșului până în satul cu același nume. Traseul este accesibil auto până într-o poieniță de unde este și marcaj spre Cetățile Ponorului. Acolo este de preferat să lăsați mașina și următoare porțiune a traseului (4km) să o parcurgeți pe jos până la intrarea in Cheile Galbenei – unde lângă un pod este panoul informativ cu cheile. După parcurgerea cheilor până la izbuc aveți vă puteți întoarce pe același traseu prin chei sau puteți urca prin Poiana Florilor și prin pădure și să ajungeți la panoul informativ de la intrarea în chei. Traseul este recomandat turiștilor cu experiență pe munte – fiind 3 zone în care se merge pe lanțuri.

Arieșeni – Ghețarul Scărișoara – triunghi rosu

Traseul turistic pornește din centrul localității Arieșeni, urcă prin satul Fata Lăpuș până pe culmea muntelui – de unde aveți o priveliște frumoasă asupra localităților Arieșeni si Gârda de sus. Apoi coboară în Valea Gârda Seacă. De aici urcă prin pădurea de conifere și prin pomenite până la Peștera Ghețarul Scărișoara. Este un traseu destul de lung însa sunt multe locuri cu vederi spectaculoase și aveți ocazia să observați viața de zi cu zi a moților. Pentru vizitarea peșterii este recomandat să aveți îmbrăcăminte potrivită pentru temperaturi apropiate de 0 grade Celsius. Accesul până la 300 de metri de Peștera Ghețarul Scărișoara se poate face și cu autoturismul pe un alt traseu.

Arieșeni – Cascada Vârciorog – punct galben

Marcajul pornește de la indicatorul Cascada Vârciorog, aflat la distanța de 2,5 kilometri de la centrul localității Arieșeni spre Vârtop. De aici urmați drumul forestier, Valea Vârciorog și marcajul triunghi galben pînă la cascada (3km).  Cascada se află pe cursul văii Vârciorog astfel ca este ușor de găsit.

     Pentru cei ce doresc să vadă mai mult, din spatele cascadei urcă un drum forestier care vă va duce până la o mică stână sub Vârful Piatra Grăitoare. De acolo continuați sa urcați prin pădurea de conifere și mai apoi prin golul alpin până pe creastă. Din creasta se va vedea Vârful Bihorul pe care este un releu de telecomunicații. Mergeți spre el până ajungeți la o stâncă de circa 1,5 metri înălțime  – acela este Vârful Piatra Grăitoare. Puteți să vă întoarceți pe același traseu sau să urcați pe Vârful Bihorul și apoi să vă întoarceți în Arieșeni pe marcajul turistic bandă albastră(sau pe drumul pietruit ce coboară de la Bihorul până în Arieșeni – la 1km mai sus de centrul comunei).

 Arieseni – Cetatile Ponorului – triunghi rosu si apoi banda rosie

Traseul porneste tot din centrul localitatii, tot pe drumul forestier Cobles, pana la micul magazin din centrul satului. De acolo marcajul turistic urca printre case in partea stanga. Iar dupa ce ajungeti in padurea de brad marcajul se intalneste cu altul ce vine dinspre Vartop – banda rosie. Pentru a ajunge la Cetatile Ponorului urmati marcajul banda rosie in directia de urcare. O sa ajungeti la Cabana Cetatile Ponorului iar mai apoi la Pestera Cetatile Ponorului.

 Arieseni – Varful Bihor – banda albastra

Marcajul turistic incepe la 1 kilometru mai sus de centrul spre Vartop. Marcajul insoteste drumul forestier ce urca pe Varful Bihorul, pana la primul pod de beton pe sub care curge Valea Cepelor. Imediat dupa pod marcajul urca paralel cu valea prin padurea de brad iar apoi iese din nou la drumul forestier. La urmatorul pod de beton marcajul turistic urca in partea stanga pentru a taia curba si dinnou va iesi in acelasi drum forestier. La urmatorul pod traseul turistic se separa dinnou de drum, de data aceasta definitiv. Aici datorita taierilor masive de padure s-ar putea ca pe o portiune sa gasiti mai greu marcajul. Acesta urca pieptis prin padurea de brad pana la o poienita cu o stana iar de acopo prin paduice de jneapan, pe langa un paraias pana sus pe creasta – pe Varful Bihorul.

 Arieseni – Muzeu Patrahaitesti – Cascada Bucinis – triunghi rosu

La 1 kilometru mai sus de centrul statiunii turistice Arieseni, pe partea stanga a drumului national vefi gasi un mic indicator cu inscriptia Muzeu Patrahaitesti, iar sub acesta marcajul punct rosu. Pentru a ajunge la muzeu urmati drumul forestier circa 1.3 kilometri pana la primul pod de beton peste care trece drumul. Imediat dupa acest pod intr-o mica poenita drumul se bifurca, cel din dreapta urca spre Varful Bihorul iar cel din stanga spre Muzeul Patrahaitesti. Dupa circa 1,5 kilometri veti mai intalnio bifurcatie, aici va trebui sa alegeti drumul ce urca mai abrupt, langa care este deasemenea un mic indicator. Veti trece pe langa o parcare iar apoi veti iesi in camp. Urmati in continuare marcajul printre casele din Patrahaitesti pana ajungeti la muzeu. De la muzeu mai sunt 1,5 kilometri pana la Cascada. Marcajul si cararea facuta de cei ce au vizitat cascada va vor ajuta sa o gasiti cu usurinta. Casscada se afla pe cursul raului Bucinis astfel ca o data ajunsi langa rau, urmati cursul acestuia pana la cascada.