Trasee turistice

Trasee turistice cu plecare din Arieșeni

 Arieseni – Cheile Galbenei – triunghi galben

Marcajul turistiic incepe din centrul statiunii turistice Arieseni si urca pe drumul satesc , pe Valea Coblesului pana in satul cu acelasi nume. Traseul este accesibil auto pana la Cantonul Luncsoara. Acolo este de preferat sa lasati masina si urmatoare portiune a drumului sa o parcurgeti pe jos pana la intrarea in Cheile Galbenei. Marcajul triunghi galben este insotit pana in satul Cobles de marcajul turistic triunghi rosu care va duce la Cetatile Ponorului

 Arieseni – Cetatile Ponorului – triunghi rosu si apoi banda rosie

Traseul porneste tot din centrul localitatii, tot pe drumul forestier Cobles, pana la micul magazin din centrul satului. De acolo marcajul turistic urca printre case in partea stanga. Iar dupa ce ajungeti in padurea de brad marcajul se intalneste cu altul ce vine dinspre Vartop – banda rosie. Pentru a ajunge la Cetatile Ponorului urmati marcajul banda rosie in directia de urcare. O sa ajungeti la Cabana Cetatile Ponorului iar mai apoi la Pestera Cetatile Ponorului.

 Arieseni – Ghetarul Scarisoara – triunghi rosu

Traseul turistic porneste din centrul localitatii Arieseni, urca prin satul Fata Lapus pana in varful dealului – de unde aveti o priveliste fromoasa asupra localitatilor Arieseni si Garda de sus. Apoi coboara pana in Valea Garda Seaca. De aici urca prin padurea de conivere si prin poenite pana la Pestera Ghetarul Scarisoara.

 Arieseni – Varful Bihor – banda albastra

Marcajul turistic incepe la 1 kilometru mai sus de centrul spre Vartop. Marcajul insoteste drumul forestier ce urca pe Varful Bihorul, pana la primul pod de beton pe sub care curge Valea Cepelor. Imediat dupa pod marcajul urca paralel cu valea prin padurea de brad iar apoi iese din nou la drumul forestier. La urmatorul pod de beton marcajul turistic urca in partea stanga pentru a taia curba si dinnou va iesi in acelasi drum forestier. La urmatorul pod traseul turistic se separa dinnou de drum, de data aceasta definitiv. Aici datorita taierilor masive de padure s-ar putea ca pe o portiune sa gasiti mai greu marcajul. Acesta urca pieptis prin padurea de brad pana la o poienita cu o stana iar de acopo prin paduice de jneapan, pe langa un paraias pana sus pe creasta – pe Varful Bihorul.

 Arieseni – Cascada Varciorog – punct galben

Marcajul porneste de la indicatorul Cascada Varciorog, aflat la distanta de 2,5 kilometri de la centrul localitatii spre Vartop. De aici urmati drumul forestier, Valea Varciorog si marcajul triunghi galben pana la cascada.  Cascada se afla pe cursul vaii Varciorog astfel ca este usor de gasit.

     Pentru cei ce doresc sa vada mai mult, din spatele cascadei urca un drum forestier care va va duce pana la o mica stana sub Varful Piatra Graitoare. De acolo continuati sa urcati prin padurea de conifere si mai apoi prin golul alpin pana pe creasta. Din creasta se va vedea Varful Bihorul pe care este un releu de televiziune. Mergeti spre el pana ajungeti la o stanca de circa 1,5 metri  – acela este Varful Piatra Graitoare.

 Arieseni – Muzeu Patrahaitesti – Cascada Bucinis – triunghi rosu

La 1 kilometru mai sus de centrul statiunii turistice Arieseni, pe partea stanga a drumului national vefi gasi un mic indicator cu inscriptia Muzeu Patrahaitesti, iar sub acesta marcajul punct rosu. Pentru a ajunge la muzeu urmati drumul forestier circa 1.3 kilometri pana la primul pod de beton peste care trece drumul. Imediat dupa acest pod intr-o mica poenita drumul se bifurca, cel din dreapta urca spre Varful Bihorul iar cel din stanga spre Muzeul Patrahaitesti. Dupa circa 1,5 kilometri veti mai intalnio bifurcatie, aici va trebui sa alegeti drumul ce urca mai abrupt, langa care este deasemenea un mic indicator. Veti trece pe langa o parcare iar apoi veti iesi in camp. Urmati in continuare marcajul printre casele din Patrahaitesti pana ajungeti la muzeu. De la muzeu mai sunt 1,5 kilometri pana la Cascada. Marcajul si cararea facuta de cei ce au vizitat cascada va vor ajuta sa o gasiti cu usurinta. Casscada se afla pe cursul raului Bucinis astfel ca o data ajunsi langa rau, urmati cursul acestuia pana la cascada.