🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Ghețarul Scărișoara

Gheață în mijlocul verii

  • Bucură-te de răcoare în canicula verii;
  • Fotografiază bisericuța, avenul și formațiunile de gheață;
  • Întoarce-te în timp cu 10500 de ani;
  • Gustă siropurile și plăcintele moțești;
Ghețarul Scărișoara - avenul prin care se coboară în Sala Mare

Bucură-te de frigiderul natural de peste 10500 de ani vechime. În mijlocul verii când temperaturile sunt un pic prea mari coboară în inima muntelui pentru a simții răcoarea gheții permanente. Un bloc de gheață de peste 100000 de metri cubi păstrează istoria climei acestor locuri și fragmente din viețuitoarele ce au trăit de-a lungul mileniilor. Admiră formațiunile de gheață din Sala Mare și mai ales din Sala Bisericuță.

Vizitează Ghețarul Scărișoara!

Descoperă emblema Munților Apuseni – Ghețarul Scărișoara – cel mai mare ghețar subteran din lume. Acesta adăpostește un bloc de gheață de peste 100000 de metri cubi. De peste 10500 de ani se depune în fiecare an un nou strat de gheață, iar cel mai vechi de la bază se topește. Ca într-un gigantic frigider aici se păstrează istoria climei și fragmente din plantele și animalele ce au trăit în Apuseni. Este un loc fascinant pentru oamenii de știință.

Este spectaculos să intri în ghețar vara când temperatura de afara este un pic prea mare și să te bucuri jos în peșteră de răcoarea gheții. Să te plimbi pe giganticul bloc de gheață.

Ultima măsurătoare a dimensiunii blocului de gheață s-a făcut în 2017. A fost folosit pentru măsurare o tehnologie 3D foarte precisă de către Jackson Durain Hubbard University (University South Florida). Conform acestei măsurători volumul de gheață estimat este de 118000 de metri cubi cu o eroare de ±9,5%. Asta însemnând că volumul real al blocului de gheață este cuprins intre106790 și 129210 de metri cubi. Astfel Ghețarul Scărișoara având cel mai mare bloc de gheață din peșteri: „To that end, the volume of the ice block was estimated to be 118,000 m3with an uncertainty of ±9.5 %, which equates to a minimum volume of 106,790 m3and a maximum of 129,210 m3. An additional volume of 5,043 m3 is possible in areas that we conservatively estimated. Furthermore, our study confirms that the Scărişoara ice block is the world’s largest perennial cave ice deposit.” (scholarcommons.usf.edu)

Pentru determinarea vârstei gheții cercetătorii de la Institutul de Speologie Emil Racoviţă din Cluj-Napoca, University of South Florida, University of Belfast, University of Bremen și Stockholm University au colectat mostre de gheaţă. Cu un utilaj special au săpat carote de gheață forând de la suprafața blocului până la baza acestuia. Datarea cu radiocarbon a fragmentelor de frunze și lemn păstrate în gheața peşterii indică faptul că gheţarul are cel puţin 10500 ani, ceea ce îl face cel mai vechi gheţar de peşteră din lume și unul dintre cei mai vechi gheţari de pe Pământ în afara regiunilor polare.
(www.tititudorancea.com/)

Sala Bisericuță a Peșterii Ghețarul Scărișoara

În straturile de gheață este păstrată o înregistrare a climei. Este fascinant de înțeles cum cercetătorii pot analiza azi după atâtea milenii cum a evoluat clima în Munții Apuseni. Bloc gigantic de gheață ce păstrează ca într-un frigider urmele vieții și climei din Apuseni.

Peștera Ghețarul de la Scărișoara se deschide la suprafață sub forma unui aven (intrare verticală de peșteră) cu diametru maxim de 60 metri și 48 metri adâncime. Vei coborâ pe scări metalice până în Sala Mare. Acolo este un circuit care te duce până la un balcon deasupra Sălii Bisericuță iar apoi te întorci tot prin Sala Mare spre ieșire. Durata vizitei este de aproximativ 30 de minute.

Pe drumul de la parcare pâna la intrarea în peșteră vei găsii suveniruri, obiecte din lemn, dulceață și siropuri făcute din fructe de pădure. Deasemenea la rulote și la chioșcurile din zonă vor fi plăcinte și clătite.

Merită să vizitezi Peștera Ghețarul Scărișoara pentru a te bucura de răcoarea gheții în mijlocul verii. Vei pășii pe pontoanele de pe uriașul bloc de gheață; vei admira frumoasele formațiuni de gheață din Sala Bisericuță. De la ghidul peșterii vei afla lucruri interesante despre viețuitoarele din peșteră și despre cele 2 rezervații științifice. La întoarcere poți face o oprire să guști din plăcintele moțești și să te îndulcești cu un sirop natural din fructe de pădure.

Video Ghețarul Scărișoara

Echipament recomandat

  • Încălțăminte cu talpă aderentă;
  • Îmbrăcăminte călduroase pentru temperaturi apropiate de zero grade celsius;
  • Rucsac pentru a avea mâinile libere;

Vrei mai mult?

Poți vizita Poiana Călineasa unde păstoritul tradițional este aproape neschimbat de sute de ani – de pe vremea lui Horea și Avram Iancu. După ce treci de Cheile Ordâncușei și te apropii de satul Ocoale în partea dreaptă o să fie un drum asfaltat ce te duce prin Poiana Călineasa până la Bisericuța din Călineasa. Merită făcut acest ocol pentru a vedea un sat de mutături populat din mai până în septembrie. Astfel veți înțelege mai bine viața oamenilor din zonă.

În Cheile Ordăncușei poți face o vizită la Peștera Poarta lui Ionele. Are o intrare spectaculoasă de peste 10 metri înălțime. Este o peșteră bine amenajată fiind ușor accesibilă și celor mici.

pestera-poarta-lui-ionele