🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Curcubăta Mică

Admiră Țara Moților de la înălțime

  • Admiră de la înălțime Țara de Piatră: casele risipite prin toate poienițele munților;
  • Fotografiază flora alpină, panorama spre Vârful Bihor și satele risipite;
  • Privește eolienele gigantice de lângă vârf;
  • Bucură-te de vântul ce-ți răcorește trupul și de aerul proaspăt de munte;
Vârful Curcubăta Mică - atracție turistică din Apuseni. Priveliște încântătoarea spre Valea Arieșului Mare și Valea Arieșului Mic.

Gustă fructe de pădure pe traseul spre vârf. Descoperă flora alpină. Bucură-te de peisajul montan animat de oi, vaci și cai. Admiră frumuseștea Țări Moților de la înalțime de aici poți vedea Valea Arieșului Mare și Valea Arieșului Mic.

Vizitează Curcubăta Mică!

Admiră peisajul alpin și Țara Moților de la înălțime – căsuțe risipite prin toate poienițele munților din văi până sus pe creste. O data ajuns pe vârf te vei simți liber parcă grijile au rămas la poalele munților. Admiră peisajul înconjurător, păduricile de jneapăn și flora alpină. Bucură-te de răcoarea și aerul proaspăt de munte.

Vârful Curcubăta Mică are o altitudine de 1769 metri, fiind situat la 3km de Vârful Curcubăta Mare (Vârful Bihor).

Chiar lângă Vârful Curcubăta Mică se găsesc 5 eoliene gigantice – lângă care oamenii par niște pitici neînsemnați. Înălțimea stâlpilor este de 105 metri iar lungimea unei elicii este de 47 de metri și are o masă de 6.5 tone. Pentru urcarea fiecărei elicii din drumul național(DN75) până pe vărf a fost necesar un utilaj special care a fost împins în zonele cu pantă mai mare de un autocamion pentru transport de gabarit depășit. Durata transportului a fost de peste 7 ore pentru fiecare elice.

O întâmplare tristă a avut loc chiar sub acest vârf în 1990. Un avion militar a intrat cu totul în pământ. Din cauza vitezei, dar și a unghiului de impact, aeronava a intrat, efectiv, în munte, devenindu-i sicriu lui Pavel Pop.

Vedere spre mutăturile de lângă Vârful Curcubăta Mică

De pe Vârful Curcubăta Mică vei avea parte de o priveliște spectaculoasă spre Valea Arieșului Mare și Valea Arieșului Mic – adică spre Țara Moților. Vei putea admira peisajul sălbatic și casele moților risipite din văi până pe creste prin poienile munților. Cum stai cu fața spre răsărit vei avea în partea stângă Arieșeni, Gârda, Scărișoara, Albac, Horea iar în dreapta Vidra și Avram Iancu. Undeva sus în dreapta cu o antena pe el Vârful Găina unde se ține în fiecare an Târgul de fete.

Spre apus poți admira creasta cu Vârful Bihor și Vârful Piatra Grăitoare, pe unde poți coborî până în satul de vacanță Vârtop.

De la începutul verii până toamna peisajul înconjurător este animat de turmele de oi ale crișenilor și de vacile și caii moților.

Sus pe creste crește o floare mov pe care o poți admira și fotografia din iulie până prin septembrie. Numele florii este luceafăr.

Merită să urci pe Vârful Curcubăta Mică pentru că este cel mai bun punct de belvedere pentru toată Țara Moților. Bucură-te de sentimentul de libertate, de priveliști și de gustul dulce al fructelor de pădure pe care le găsești în drum spre vârf.

Video Curcubăta Mică

Echipament recomandat

  • Încălțăminte cu talpă aderentă;
  • Pelerină de ploaie;
  • Sticlă cu apă;
  • Telefon încărcat;
  • Pantaloni lungi mai ales dacă urcați pe traseul marcat;

Vrei mai mult?

Poți vizita Vârful Bihor – cel mai înalt din Munții Apuseni. Este vârful pe care se vede o clădire cu un releu de telecomunicații. De acolo se deschide o panoramă superbă spre Arieșeni și Valea Arieșului Mare.

În apropiere de Curcubăta Mică se află satul Pătrăhăițești unde poți descoperii o cascadă de 12 metri înălțime și meșteri populari ce păstrează vie tradiția producerii tulnicelor – vechile telefoane ale moților. Erau folosite în trecut pentru a transmite diverse mesaje – prin cântec – de pe un deal pe altul.

cascada-patrahaitesti