🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Poiana Călineasa

Întoarcere în timp pe vremea lui Horea

  • Admiră peisajul spectaculos asemănător cu cel din Padiș;
  • Gustă din produsele lactate specifice moților;
  • Fotografiază peisajul animat de caii moților și turmele de oi ale crișenilor;
  • Întoarce-te în timp și descoperă păstoritul tradițional din Țara Moților păstrat viu până în zilele
Exocarst și mutături în Poiana Călineasa din Gârda de sus.

Peisaj de poveste într-o poiană frumoasă din munți. Poieni largi cu arbori răsleți, exocarst animate de caii moților și turmele de oi ale crișenilor. Întoarcere în timp pe vremea lui Horea – păstoritul tradițional ce se păstrează viu din moși-stramoși. Bisericuță pe vârf de munte unde poți respira aer curat de munte dat de pădurile din jur.

Vizitează Poiana Călineasa!

O dată cu înverzirea pășunilor din Călineasa, cînd iarba este destul de mare, moții se mută cu animalele la mutături. Astfel au la dispoziție pășune destulă pentru animale. Pe lângă îngrijirea animalelor prepară produse lactate, prelucrează lemnul și culeg fructe de pădure. Stau cu animalele pe munte până toamna când începe bruma și nopțile devin friguroase.

Poiana este un adevărat orășel de mutături. Se adună crescători de animale din satele apropiere: Casa de piatră, Ghețari, Hănășești, Poiana Horea, Ocoale etc. Mutăturile sunt construcții de lemn menite să protejeze de vânt și de ploi. Mai nou au început să apară și construcții mai moderne și mai solide.

Datorită faptului că se găsesc un număr mare de mutături, încă din vechime are loc în fiecare an o nedee populară – “Târgul de la Călineasa” sau “La Dat”. La ea participă cei de la mutături și familiile acestora care vin să-i viziteze și să petreacă împreună. Are loc cu o săptămână înainte de Târgul de fete de pe Muntele Găina și este de o amploare mult mai mică. De obicei târgul este început de către un sobor de preoți, iar mai apoi continuă cu muzică populară. Se ține pe un platou de lângă refugiul turistic, aproape de bisericuța.

Bisericuța din Călineasa a fost construită recent, cu bani de la cei care au mutături pentru a avea un loc unde să se roage cât mai aproape. Este situat pe vârful unui deal, astfel că de lângă ea ai o priveliște spectaculoasă. Este un loc potrivit pentru rugăciune și reculegere, fiind într-un cadru natural deosebit.

Un sat de mutături în Poiana Călineasa - Munții Apuseni -în comuna Gârda de sus
Poian Călineasa - peisaj spectaculos și produse lactate direct de la moți Țara Moților - Bisericuță Călineasa

Din Călineasa se poate trece cu o mașină cu gardă înaltă în comuna Horea(AB) sau în Beliș(CJ). S-a propus recent (martie 2021) de către Consiliile județene Alba, Bihor și Cluj asfaltarea unor drumuri turistice noi pentru facilitarea dezvoltării zonei. Pe viitoarele drumuri vei putea ajunge pe drum asfaltat din Călineasa (Gârda de sus – AB) în Padiș (BH) și la Doda Pilii (CJ).

Merită să vizitezi Poiana Călineasa pentru a face o întoarcere în timp la păstoritul tradițional din Țara Moților ce s-a păstrat sub aceași formă de sute de ani. De la localnici poți cumpăra produse lactate și fructe de pădure proaspăt culese. Vei descoperii un peisaj pitoresc cu poieni largi, arbori răsleți, exocarst și animalele moților ce animă peisajul. La bisericuța din vârf de munte poți face un popas de rugăciune și te poți bucura de priveliștea din jur.

Video Poiana Călineasa

Echipament recomandat

  • Încălțăminte cu talpă aderentă;
  • Îmbracăminte ce asigură confort termic la temperaturi mai mici;
  • Pelerină de ploaie;
  • Sticlă de apă;

Vrei mai mult?

Poți vizita în apropiere Ghețarul Scărișoara ce adăpostește cel mai mare bloc de gheață subterană din lume – 106790 de metri cubi. Vechimea cea mai mare a gheții fiind de 10500 de ani. Acest lucru a fost stabilit prin datarea cu carbon 14 a fragmentelor de plante din eșantioanele prelevate.

Poți vizita Peștera Poarta lui Ionele – un obiectiv turistic bine amenajat, ușor accesibil și celor mici.

pestera-poarta-lui-ionele