Vizitează Porțile Bihorului!
Admiră pârâiașul împodobit cu mușchi verde viu, gigantică intrare frumos lustruită de apă, cascada și hornul avenului – fereastra spre cer.
În drum spre peșteră urmând marcajul vei da peste un mic pârâu împodobit cu mușchi verde. Urmezi apa amonte și în fața ta se deschide Peștera Porțile Bihorului. Un fel de tunel aproape circular lustruit cu măiestrie de ape. O dată intrat te bucuri de răcoarea plăcută și de cascada din peșteră. Treci cu grijă peste cascada, folosindu-te de punctele de sprijin fixate în stânca. Descoperi o sală mare cu frunze și trunchiuri de copaci căzuți prin gura avenului. Continui să înaintezi și vezi un trunchi gigantic de copac sprijinit de perete ce-ți indică direcția către fereastra spre cer. Sus prin fereastră zărești un norișor, cer senin și ramurii înverzite de fag. Te bucuri de răcoare, priveliște și liniștea locului.
Primăvara în drum spre peștera vei găsi leurda și minunate flori ce vestesc primăvara. Poți culege leurdă pentru a o folosi în salată în loc de usturoi.
Vara este un loc primitor pentru a scapa de caniculă – te așteaptă cu răcoare plăcută.
Toamna culoarea galben-ruginie a frunzelor de fag și verdele pădurii de conifere creaza un peisaj numai bun de fotografiat.
Poți vizita peștera și iarna când zăpada este mica. O vei găsi împodobită cu țurțuri de gheață.
Merită să faci o vizita la Peștera Porțile Bihorului pentru a face mișcare în natura, a admira portalul și avenul gigantic – fereastra spre cer – săpate cu trudă de apă. De la baza avenului vei vedea cerul albastru și ramurile copacilor.
Video Porțile Bihorului
Echipament recomandat
- Încălțăminte cu talpă aderentă;
- Sticlă de apă;
- Pelerină de ploaie;
Vrei mai mult?
Poți vizita în apropiere Pietrele Negre – un masiv calcaros de pe care se deschide o priveliște spectaculoasă de la Drumul Național 75 până sus pe Vârful Bihor. Fie că alegi traseul de drumeție sau cel de via ferrata vei avea parte de adrenalină si peisaje deosebite.
Un alt obiectiv turistic din apropiere este Groapa Ruginoasă. O rană gigantică în trupul muntelui – un peisaj de pe Planeta Marte: văi adănci și creste ascuțite roșiatice. Este un fenomen unic în Parcul Natural Apuseni.