Vizitează Ghețarul Vârtop!
Bucură-te de răcoare și peisaje subterane spectaculoase. Peștera Ghețarul Vârtop mai poartă și numele de Peștera Minunată pentru că are foarte multe formațiuni frumoase. Pe aici a trecut cu foarte mult timp în urmă un om de Neanderthal a cărui urmă de picior pietrificată a fost descoperită în Sala Pașilor.
Natura a fost darnică cu această peștera iar timpul foarte răbdător pentru a o face atât de frumoasă. Pentru ca o stalacmită sa ajungă la 1 metru lungime are nevoie de circa 10000 de ani. În peștera sunt stalagmite ce au peste 3 metri înălțime. Acesta este motivul pentru care se spune ca pentru formațiunile din peșteră nu exista primăvară. Un motiv în plus pentru a le păstra într-o stare cât mai bună.
În această peșteră au fost descoperite 3 urme de picior pietrificate ale omului de Neanderthal. Un prim explorator ce a călcat în montmilch (depozit de calcit moale, îmbibat de apă). 62000 de ani mai târziu urmele pietrificate fiind descoperite de către o echipă condusă de profesorul Iosif Viehmann, de la Institutul Speologic „Emil Racoviță” din Cluj. Doar una dintre urme se poate vedea azi la Cluj, celelalte două au fost pierdute. Urma are 22 centimetri lungime și 10,6 centimetri lățime. Degetul mare era mai depărtat de celelalte degete cu 1,6 centimetri, lucru care a indus constatarea că putea „apuca” obiecte cu piciorul, ca maimuțele. Specialiștii au mai stabilit că înălțimea „omului de Vârtop” depășea 146 centimetri.
Despre oamenii de Neanderthal descoperirile recente atestă că:
- Aveau grijă unii de alții dovadă stând fracturile de oase vindecate. Dacă cei din grup nu ar fi avut grije de respectivii răniți gravi aceștia nu ar fi putut supraviețuii ca să li se vindece oasele rupte.
- Aveau capacitatea de a vorbi și de a planifica prinderea prăzii.
- Își îngropau morții.
- Știau să facă foc.
- Făceau lănțișoare din cochilii de scoici ți melci. Desenau cu cărbune pe pereții peșterilor – în Peștera Coliboaia din Sighiștel există astfel de desene.
Omul de Neanderthal are 99,7% din ADN-ul nostru. Omul modern are între 1 și 4% gene specifice omunul de Neanderthal. Potrivit cercetătorilor, acest transfer genetic s-a produs în urma cu 50.000 – 80.000 de ani, probabil când primii homo sapiens au părăsit Africa și i-au întâlnit pe oamenii de Neanderthal, în Orientul Apropiat, înainte de a se raspandi in Eurasia.
Spre deosebire de Ghețarul Scărișoara care are gheață perenă, Ghețarul Vârtop are gheață doar în prima sală, iar formațiunile de gheață se topesc până la începutul verii.
Peștera se află lângă satul Casa de piatra (Arieșeni). Un sat pitoresc de munte înconjurat cu pereți de stâncă. Este amenajată minimalist, fiind dotată doar în părțile mai dificile cu frânghii pentru sprijin. Astfel poți admira natura în starea ei pură – fără betoane și balustrade metalice. Ghidul îți va da la intrare surse de lumina și-ți va spune multe informații interesante.
Merită să vizitezi Peștera Ghețarul Vârtop pentru a admira frumoasele formațiuni de calcar și pentru a afla informații interesante despre ea. Vara este un loc bun pentru a te răcorii.
Video Ghețarul Vârtop
Vrei mai mult?
Poți face o vizită la Peștera Coiba Mare ce are cea mai largă intrare de peșteră din România. Te vei simți ca la porțile castelului unui uriaș. Pentru a înțelege formarea ei fă o vizită și la Peștera Coiba Mică. Astfel vei înțelege truda apei ce a săpat portalul gigantic.
Un alt obiectiv turistic din apropiere este Izbucul Tăuz. Un adevărat râu ce iese din subteran printr-un lac turcoaz. Un loc pitoresc și foarte liniștit.