🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Peștera Drăcoaia

Pâlnie gigantică

  • Admiră portalul gigantic și peștera salbatică - naturală;
  • Fotografiază gururile, portalul, formațiunile și fluturii din peșteră;
  • Observă lilieci de departe fără a-i deranja;
  • Descoperă flora specifică Văii Sighiștelului;
Peștera Dracoaia - gururi pe podeaua peșterii

Admiră giganticul portal aproape circular, blocurile de stânca din prima parte a peșterii, gururile și formațiunile din ultima parte vizitabilă. Bucura-te de mișcare în aer liber într-o drumeție la Peștera Drăcoaia.

Vizitează Peștera Drăcoaia!

Explorează cu atenție peștera cu portalul ca o pâlnie gigantică. Urmărește liliecii – singurele mamifere zburătoare – fără a le deranja. Bucură-te de mișcare pe malul răului și de vegetația specifică zonei. Descoperă pietrișul interesant de pe fundul Văii Sighiștel ce are în multe locuri doar două culori alb și violet.

Peștera Drăcoaia atrage prin dimensiunea gigantică a intrării (14 metri înălțime și 12 metri lățime). Pentru parcurgerea peșterii ai nevoie de surse de lumina. Este de preferat o lanternă frontală, astfel vei avea mâinile libere. Partea vizitabilă (80 de metri) este interesantă prin formațiunile de pe podea și prin câteva formațiuni în partea finală. Lungimea totală a peșterii este de 1848 metri. În 2008 a fost descoperită cea mai mare parte a peșterii prin decolmatarea unor galerii de către Speodava Ștei, Parcul Natural Apuseni și speoclubul ”Drienka” din Slovacia.

Atenție! În interiorul peșterii, în zona ușor vizitabilă se află o groapă ce are în jur de 1 metru adâncime și este destul de largă. Nu știu în ce scopuri a fost făcută însă poate crea neplăceri dacă ajunge cineva să cadă în ea.

Datorită umezelii rocile de la intrare au îmbrăcăminte frumoasă de mușchi verde și pufos.

Ultima parte vizitabilă a Peșterii Drăcoaia

Pe traseu din Sighiștel până la Peștera Drăcoaia vei întâlni multe grote și guri de peșteri. Dar și mai multe sunt ascunse în versanți. Din păcate majoritate sunt fie greu accesibile fie închise pentru turiști pentru protejarea formațiunilor, liliecilor sau desenelor rupestre.

Un lucru inedit este faptul că în multe locuri pietrele rotunde din rău sunt în cea mai mare parte de doua culori alb și violet – cea ce dau apei un aspect deosebit.

De primăvara până toamna natura te răsplătește cu mure și nuci; în special în prima parte a traseului.

Merită să vizitezi Peștera Drăcoaia pentru a admira gigantica intrare, gururile de pe podea și formațiunile din ultima parte vizitabilă. E un loc bun pentru a te răcorii și pentru a vedea liliecii ce trăiesc aici. Fotografiază intrarea și vegetația specifică de pe Valea Sighiștelului.

Video Peștera Drăcoaia

Echipament recomandat

  • Încălțăminte cu talpă aderentă pentru a putea trece ușor peste pietre ude, ar fi utilă și încălțăminte de munte impermeabilă pentru că se traversează râul în multe locuri;
  • Cizme de cauciuc în perioadele cu ape mari pentru a traversa mai ușor valea, cărarea șerpuiește când pe o parte a râului când pe cealaltă;
  • Lanternă frontală sau altă sursă de lumină pentru a putea vizita peștera;
  • Îmbrăcăminte călduroasă pentru confort termic în peșteră.
  • Pelerină de ploaie.

Vrei mai mult?

Dacă dorești mai mult poți vizita prima partea a Peșterii Pișolca – o peșteră activă din care iese un pârâu. Deasemenea continuând tot pe firul văii o să ajungi la Canionul Văii Sighiștelului – o cheie atât de îngustă încât poți ajunge cu mâinile de pe un perete pe altul. Acest canion se termină cu o cascadă ce poate fi trecută doar cu echipament special.

Un alt obiectiv turistic din zonă este Peștera Porțile Bihorului, o peșteră-aven la care accesul de face pe la bază printr-un porta spectaculos. După ce treci de cascadă vei descoperii o gigantica fereastră spre cer.

pestera-portile-bihorului