🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Peștera Farcu

Peșteră-geodă cu cristale

  • Vizitează gigantica geodă
  • Admiră cristalele - adevărate bijuterii semitransparente
  • Ascultă istoria peșterii și informațiile științifice
  • Descoperă mina, muzeul și peștera
Peștera cu Cristale din Mina Farcu

Admiră peștera-geodă împodobită cu cristale semitransparente de calcit. Vizitează minimuzeul de minerit și ascultă de la ghid povestea acestor locuri.

Vizitează Peștera Farcu!

Descoperă Peștera cu Cristale din Mina Farcu – o gigantică geodă împodobită cu cristale semitransparente de calcit.

Într-o fostă galerie de mină a fost amenajat un muzeu minier, unde sunt adunate utilajele rămase după dezafectarea exploatărilor miniere. Astfel puteți vedea monstre de bauxită și uneltele folosite în munca de zi de zi a minerilor;  vă puteți imagina modul de lucru pentru extragerea minereului.

Peștera este foarte bine amenajată(scări, balustrade) și iluminată astfel fiind ușor accesibilă și celor mici.

Traseul vizitabil este 200 de metri galerii miniere unde aveți ocazia să vedeți un muzeul al mineritului, iar apoi se intă în peșteră unde puteți admira pe o distanță de 100 de metri galerii împodobite cu formațiuni de calcar și cristale de calcit.

Vizitarea durează 25 de minute, grupul fiind format din maxi 15 persoane. Temperatura în peșteră este 9-12 grade Celsius – necesită îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată.

Peștera cu Cristale din Mina Farcu

Peștera cu Cristale din Mina Farcu se găsește în Munții Pădurea Craiului, județul Bihor, comuna Roșia. Este monument al naturii ce are o suprafață de 0,10 ha. Lungimea peșterii este de 256 de metri, avînd o denivelare de 16 metri.

Exploatarea bauxitei în zona minieră Roșia de Bihor a favorizat în anul 1987 interceptarea unui gol subteran care nu avea legături cu suprafața și „funcționa” ca o imensă geodă – lipsa unei căi de comunicații cu exteriorul a creat condițiile ideale pentru formarea cristalelor. Numită „Peştera Farcu”, „Grota Farcu” sau „Peștera cu cristale” aceasta a fost descoperită în anul 1987, când se săpa o galerie a Minei Farcu.

Dupa amenajare la standarde europene, în 20 iunie 2012 Pestera cu Cristale din Mina Farcu a fost deschisa publicului. Este unica peștera din România de acest tip ce poate fi vizitată de turiști.

In imediata vecinatate a pesterii a fost instalata o spectaculoasa tiroliana care ii poarta pe indrazneti in “zbor” pe deasupra unei doline. De langa pestera pornesc si trei trasee turistice marcate care dau posibilitatea turistilor sa descopere frumusetea peisajului specific zonei.

Video Peștera Farcu

Echipament recomandat

  • îmbrăcăminte călduroasă
  • încălțăminte cu talpă aderentă

Vrei mai mult?

Poți vizita în apropiere: Peștera Meziad, Peștera Urșilor

pestera-ghetarul-scarisoara