🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Coiba Mică

Peșteră ponor - lac temporar primăvara

  • Descoperă cum arată Coiba Mare la începuturile ei;
  • Primăvara la topirea zăpezii admiră lacul din fața peșterii;
  • Vara fotografiază cascada, urmele lacului de pe stâncă și portalul peșterii;
  • Bucură-te de răcoare pe malul râului.
Vara la Peștera Coiba Mică Arieșeni - lângă comuna Gârda de sus

Un fel de călătorie în timp cu sute de mii de ani în urmă pentru a vedea cum arăta cu foarte mult timp în urmă Peștera Coiba Mare. Astfel vei înțelege mai ușor felul în care s-a format și ce fărâmă infimă de timp este viața omului.

Vizitează Coiba Mică!

Primăvara poți admira un lac frumos cu nuanțe verzui în fața peșterii. Intrarea fiind mică nu face față volumului mare de apă rezultată din ploi și din topirea zapezii. Astfel apa se acumulează, peretele de stâncă din jurul intrării constituie un baraj natural.

Vara și toamna poți ajunge mai aproape de intrarea în peștera însă de intrat pot doar scafandrii-speologi cu experiență. Pe stâncile de deasupra intrării vei vedea urmele lăsate de lacul din primăvară: bucăți de lemn atârnate de stâncă și mai ales mâl ce a trasat o linie pe cel mai înalt loc până unde a ajuns apa.

În apropierea intrării râul formează o cascadă de câțiva metri înălțime. Este interesantă cantitatea foarte mare de mâl și pietriș ce s-a depus în fața peșterii.

Vizitând Coiba Mică poți înțelege mai bine cum s-a format Peștera Coiba Mare. Cu foarte mult timp în urmă cam așa ar fi arătat și intrarea în Coiba Mare. În decursul timpului apa a tot săpat în stâncă până când portalul a ajuns să fie cel mai larg din România.

Lacul ce se formează primăvara la intrarea în Peștera Coiba Mică
Peștera Coiba Mică Arieșeni - Parc Natural Apuseni

Apa ce intră în subteran prin Coiba Mică se întâlnește cu cea din Coiba Mare și după un traseu misterios în subteran ies la suprafață prin Izbucul Tăuz. Acest lucru a fost verificat turnând colorant în apa ce intră în cele 2 coibe. Câteva ore mai târziu apa din Izbucul Tăuzului a ieșit colorată.

Merită să cobori la Peștera Coiba Mică pentru a admira lacul temporar, ponorul și pentru a înțelege cum a evoluat Peștera Coiba Mare de la o intrare mică până la giganticul portal de azi. Este ca și cum te-ai putea întoarce în timp cu sute de mii de ani.

Video Coiba Mică

Echipament recomandat

  • Încălțăminte cu talpă aderentă;
  • Ruxac pentru a avea mâinile libere în zonele mai dificile;
  • Pantaloni lungi pentru că sunt urzici și rug de mure pe lângă cărare;

Vrei mai mult?

Poți face o vizită la mica bisericuță din mijlocul satul Casa de Piatră – Arieșeni.

O altă variantă este să vizitezi Peștera Ghețarul Vârtop ce poartă și numele de Peștera Minunată deoarece are multe formațiuni frumoase de calcar. Un lucru interesant despre ea este că în Sala Pașilor au fost 3 urme pietrificare de om de Neanderthal, cu o vechime de 62000 de ani – fiind considerată cea mai veche urmă umanoidă din România.

Un alt obiectiv turistic pitoresc pe care îl poți vizita este Izbucul Tăuz. Posibil unul dintre cele mai frumoase din țară. Un ochi de apă turcoaz înconjurat pe 3 părți de pereți de stâncă. Este de fapt locul prin care râul subteran din cele 2 coibe iese la suprafață.

izbucul-tauzului