Vizitează Cetățile Rădesei!
Urmează apa și traversează muntele prin tunelul natural – aventură pe lanțuri și adrenalina în inima muntelui. Explorează cu atenție peștera și canionul Cetaților Radesei. Fotografiază intrarea, galeria cu ferestre naturale și canionul sculptat de apă.
Cetăţile Rădesei este de fapt o peşteră cu două intrări – sau un tunel natural prin munte de pe o parte pe cealalta. Te bucuri de săli de mari dimensiuni şi hornuri ce răzbat în tavanul peşterii până la suprafaţă. Peştera cuprinde spaţii subterane neverosimil de mari în comparaţie cu forţa pârâului care a sculptat-o.
Marcajul punct roșu începe dintr-o curba cu unghi de 90 de grade. Traseul spre pestera este o coborare pe o cărare cu rădăcini, trunchiuri de arbori printr-o pădure de conifere ce durează 30 de minute.
În apropierea portalului poți vedea un mic izbuc. Apa acestuia se unește cu a unui pârâiaș și intra în gura peșterii ce are 15 metri înălțime. Urmează firul văii. O sa vezi, după o cotitură maiestuoasa intrare. În subteran vei urca pe o terasa naturală, vei traversa de câteva ori apa și va trebui sa te cațeri pe stânci folosindu-te de lanțurile puse în acest scop. După o zonă total inundată în întuneric vei ajunge pe la mijlocul traseului într-o galerie iluminată prin tavan de 4 ferestre naturale. Continui apoi prin întuneric pe lanțuri peste o stâncă și apoi zărești lumina din celălalt capăt al muntelui. După ce ieși din peșteră continui printr-un frumos canion sculptat de apă până într-o poieniță.
Traseul parcurs în subteran are 260 m și o denivelare de 36 m.
La întoarcere poți face un circuit urmând cărarea ce trece pe deasupra peșterii. îți recomand să te întorci prin peșteră deoarece traseul ce trece pe deasupra ei este printr-o pădure de cioate. A fost o furtună năprasnică ce a doborât toți arborii de deasupra peșterii. Apoi aceștia au fost tăiați – lăsând în urmă o mare de resturi vegetale și de bucăți de lemn – un peisaj urât și destul de greu de străbătut.
Deși nu are formațiuni peștera este frumoasă cu stânci ce au forme interesante, galerii gigantice și un pârâiaș ce devine periculos la ape mari.
Atentie! Nu-ți recomand să vizitezi Cetățile Rădesei dacă nu ai experiență pe munte sau dacă îți este frică de înălțime / cățărare pe lanțuri. Deasemenea este nerecomandată dacă ești însoțit de copii mici.
În perioadele cu ploi puternice este interzisă vizitarea deoarece micul pârâiaș se transforma într-un șuvoi de apă care mătură tot ce întâlnește în cale.
Peștera seamănă oarecum cu Cetățile Ponorului însă are portalurile mai mici, avantajul aici este ca o parcurgi mai ușor.
Merită să vizitezi peștera deoarece treci efectiv prin munte de pe o parte in cealaltă și simți adrenalina pe lanțuri cățărându-te pe stânci. Te poți bucura de lumina blândă dată de cele 4 ferestre naturale și de susurul pârâului ce a săpat aceasta peșteră. Vara vei avea parte de o răcoare plăcută. În galeriile uriașe ale peșterii te simți ca un pitic în maiestuoasa creație a naturii.
Video Cetățile Rădesei
Echipament recomandat
- Sursă de lumină - de preferat lanternă frontală (lanternă mică ce se montează cu un elastic pe cap / cască). Astfel în zonele cu lanțuri vei avea ambele mâini libere și parcurgerea lor va fi mult mai ușoară;
- Încălțăminte cu talpă aderentă;
- Îmbrăcăminte care să asigure confortul termic în peșteră;
- Sticlă cu apă;
- Rucsac pentru a avea mâinile libere.
Vrei mai mult?
Poți face o plimbare până la Tăul Vărășoaia.
După parcurgerea Peșterii Cetățile Rădesei poți continua prin Cheile Someșului Cald – cu condiția ca traseul să fie deschis pentru turism.
Un alt obiectiv din zonă pe care merită să îl vezi este Peștera Cetățile Ponorului – emblema Munților Apuseni. O adevărată cetate naturală creată de apă. Cel mai înalt portal de peșteră din România se află aici.