🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Mănăstirea Lupșa

Cea mai veche biserică de lemn din Transilvania

  • Admiră bisericuța de lemn, picturile și icoanele;
  • Regăsește-ți liniștea sufletească.
  • Roagă-te pentru o lume mai bună;
  • Simte istoria vie a Țării Moților.
Mănăstirea Lupșa - una dintre cele mai vechi biserici de pe Valea Arieșului

Admiră cea mai veche bisericuță de lemn de pe Valea Arieșului. Spune o rugăciune și bucură-te de frumusețea vechilor picturi și icoane. Poți simți istoria vie a acestor locuri.

Vizitează Mănăstirea Lupșa!

Biserica mănăstirii cu hramul „Sfantul Mare Ierarh Nicolae”, construită din lemn de stejar, este considerată cea mai veche biserică de lemn din Transilvania. În fiecare an la data de 14 septembrie se oficiază hramul. Vizitează mica bisericuță de lemn pentru a admira construcția, picturile și icoanele.

Bisericuța de lemn datează din anul 1429; având drept ctitor cunoscut pe boierul Stanislav din familia cneazului Cândea de Lupșa.

De-a lungul vremii biserica suferă mai multe modificări. Înainte de 1694 se desfac bolțile și se înlocuiesc cu tavane drepte, acestea primind un decor asemănător tavanelor casetate (specifice bisericilor reformate) și se supraînalță pereții.

În anul 1810, bisericii i se adaugă pronaosul și turnul-clopotniță. În 1865 se înlocuiesc ancadramentele intrării și se tencuiesc pereții interiori și exteriori, urmând ca, în 1993, biserica să fie retencuită în interior și pictată.

În 1820 mănăstirea a fost desființată iar călugării au fost alungați. Biserica a fost folosită de greco-catolici până în 1984 (revoluția lui Avram Iancu).

Istoria vie a credinței din Munții Apuseni la Mănăstirea Lupșa - Sfantul Mare Ierarh Nicolae

Biserica de lemn a Mănăstirii Lupșa se află pe lista monumentelor istorice din județul Alba. Are codul de identificare: AB-II-m-A-00384.

Biserica de lemn „Sfântul Mare Ierarh Nicolae” se află în satul Mănăstire, comuna Lupșa din județul Alba, în incinta Mănăstirii Lupșa. Este ușor accesibilă fiind lângă DN75.

În curtea mănăstirii poți participa la slujbă în biserica nouă.

Un loc liniștit la poalele Apusenilor, un spațiu binecuvântat de Dumnezeu pe care merită sa-l vizitezi. Îți încântă sufletul și-ți trezește spiritul. Te vei bucura de credință, istorie și mângâiere sufletească.

Video Mănăstirea Lupșa

Echipament recomandat

  • Îmbrăcăminte decentă potrivită pentru lăcașuri de cult.

Vrei mai mult?

Vizitează Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” din centrul comunei Lupșa unde vei descoperii colecții impresionante de obiecte de pe Valea Arieșului.

Poți face un pelerinaj pe la bisericile de pe Valea Arieșului pornind de la Mănăstirea Lupșa și apoi urcând pe Valea Arieșului până la Biserica „Înălțarea domnului” din Arieșeni.

biserica-arieseni