🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Mănăstire Albac

Credință în Țara Moților

  • Participă la liturghie alături de moți;
  • Admiră bisericuța de lemn, picturile și icoanele;
  • Ascultă predica și învață lucruri noi;
  • Regăsește-ți liniștea sufletească.
Mănăstirea Sfântul Ilie Albac - la 20 de kilometri de stațiunea turistică Arieșeni

Participă la liturghie, spune o rugăciune pentru o lume mai bună. Ascultă slujba și predica. Admiră curtea mănăstirii împodobită de flori și picturile din mica bisericuță de lemn. De la magazinul bisericesc poți să cumperi cărți sau diverse produse lucrate manual de măicuțe pentru a sprijinii mănăstirea.

Vizitează Mănăstire Albac!

Duminica și în zilele de sărbătoare asistă la slujbă și roagă-te pentru o lume mai bună. De Sfântul Ilie (20 iulie) – hramul mănăstirii- se face maslu la care de obicei participă foarte multă lume – curtea mănăstirii devine neîncăpătoare. Vizitează mica bisericuță de lemn pentru a admira construcția, icoanele și picturile. De la micul magazin bisericesc poți să cumperi iconițe, cărți și amintiri.

Mănăstirea “Sfantul Ilie” este construită la ieșire din Albac spre Vadul Moților într-o poieniță frumoasă aproape de drumul național (DN75) fiind ușor accesibilă tot timpul anului.

Locul pentru construirea mănăstirii a fost donat de către primăria Albac iar locuitorii din Țara Moților au contribuit prin donații. Lucrările au început în 20 iulie 1992. La început s-a slujit într-un altar improvizat. Din 1999 a început construcția mănăstirii, viața duhovnicească și liturghia; de către preotul Dionisie Ignat și patru maici de la Mănăstirea Clocociov (județul Olt).

În anul 2000 s-a terminat primul corp de chilii și biserica, împodobită în 2002 cu pictură în tehica fresco de către zugravul iconar Adrian Pancu din Târgoviște. Până în 2004 se finalizează lucrările la celelalte clădiri și anexe, iar în 20 iulie 2005 are loc slujba de sfințire.

Mănăstirea Sfântul Ilie Albac - lângă Arieșeni - în Munții Apuseni

Au contribuit la ridicarea mănăstirii locuitorii Țării Moților și turiștii ce au vizitat aceste locuri.

În cadrul mănăstirii sunt ateliere de icoane pe sticlă, țesut, cusut și sculptură în lemn. Astfel de la micul magazin al mănăstirii poți cumpăra produse realizate manual și cu pricepere de măicuțe.

Slujba începe dimineața la ora 7:00 cu Utrenia și Sfânta Liturghie. Seara, la ora 18:00 are loc Ceasul Nouă, Vecernia şi Pavecerniţa cu Paraclisul Maicii Domnului sau Canoanele Maicii Domnului.

De 19 ani, pe 20 iulie, moţii de pe Valea Arieşului Mare, de la Câmpeni şi până la Arieşeni, coboară cu mic cu mare de pe dealuri, la Albac. Dacă sărbătoarea moţilor era Târgul de fete de pe Muntele Găina, cu timpul, sărbătoarea duhovnicească a moţilor a devenit praznicul Sfântului Ilie.

Este o mănăstire micuță cu o mulțime de flori, o curtea amenajată superb şi măicuțele care pun suflet în tot! Un loc bun pentru meditație și rugăciune pe care merită să-l vizitezi.

Video Mănăstire Albac

Echipament recomandat

  • Îmbrăcăminte decentă potrivită pentru lăcașuri de cult.

Vrei mai mult?

Poți face un tur al bisericilor din Țara Motilor pornind de la Biserica „Înălțarea Domnului” din Arieșeni, cele 5 biserici din Gărda de sus, cele din Scărișoara și Albac până la Mănăstirea Sfântul Ilie,

În apropierea mănăstirii poți face o vizită în Cheile Arieșului unde să faci o plimbare printre stânci pînă la punctele de belvedere sau până la peșterile și grotele din chei.

cheile-ariesului