Vizitează Cotețul Dobreștilor!
Bucură-te de răcoarea peșterii și a izbucului ce aduce apă rece din adâncurile pământului. Fotografiază peștera, pârâul și mușchiul verde ce crește pe stânci și pe pietrele din apropiere.
Este un loc liniștit în care auzi doar cântecul păsărilor și apa ce iese din peșteră și curge mai departe spre Valea Gârda Seacă.
Intrarea în peștera are 10 m lățime și 4 metri înălțime și este la baza unui perete înalt de calcar. Lungimea totala a peșterii este de 510 metri, dintre care 294 sunt submerși. De obicei poți vedea doar portalul peșterii și izbucul ce iese la lumină. În ani mai secetoași (sfârșitul verii – începutul toamnei) poți intra câțiva metri în interiorul peșterii. Cînd scade apa și intri în galerie descoperi un tavan sculptat de ape cu forme interesante . Picăturile de apă ce sunt pe pereți au o strălucire argintie.
Platoul aflat deasupra acestui izbuc este unul calcaros – apa infiltrandu-se în pământ și creând locuri spectaculoase precum Peștera Ghețarul Scărișoara sau Peștera Pojarul Politei. Aceasta apa iese la suprafata prin Izbucul Cotețul Dobreștilor.
Vara pe caniculă este un loc bun pentru o pauză revigoratoare. Iarna intrarea în peșteră este împodobită cu formațiuni efemere de gheață ce o fac mai frumoasă.
Merită să faci un popas de câteva minute în drum spre obiectivele turistice de la Casa de Piatra pentru a vedea izbucul și pârâul împodobit cu mușchi de un verde viu.
Video Cotețul Dobreștilor
Echipament recomandat
- Încălțăminte cu talpa aderentă
- Pantaloni lungi pentru ca sunt urzici pe cărarea spre izbuc
- Sursa de lumină pentru a vedea câte ceva și în peșteră
Vrei mai mult?
Poți vizita lângă satul Casa de Piatră Arieșeni peștera cu cel mai larg portal din România. Aceasta se numește Coiba Mare.
Tot în apropiere poți vedea Izbucul Tăuz. Un adevărat râu ce iese de sub Piatra Tăuzului printr-un lac turcoaz superb.