🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Cheile Văii Morilor

Peșteră și izbuc

  • Bucură-te de răcoare în zilele toride de vară;
  • Fă o plimbare ușoară în mijlocul naturii;
  • Admira izbucul cu apă lină ce parcă iese din stâncă;
  • Explorează cu atenție peștera și privește cerul prin fereastra naturală;
Vedere din peșteră spre izbuc și pârâul ce curge spre Valea Arieșului Mic.

Fă o plimbare pe malul pârâului vijelios de munte și prin pădurea de fag și molid. Admiră peștera și izbucul ce parcă iese din stâncă. Fotografiază natura înconjurătoare și ascultă povestea ce o tot repetă izvorul.

Vizitează Cheile Văii Morilor!

Bucură-te de natură. Explorează cu atenție peștera și fotografiază fereastra ce se deschide spre cer. Admiră izbucul și simte răcoarea apei și a pădurii de molid și fag.

La confluența dintre valea Morilor și Valea Dolea, vale seacă tipică, se înalță abruptul Sturului, care domină peisajul și adăpostește în inima sa de calcar numeroase peșteri.

Izbucul și peștera le poți găsi la poalele stâncii ce poarta numele de Colțul Sturului – un pinten de roca ieșită din muntele împădurit la poalele căruia țâșnește apa din piatră. Peștera nu este mare ca dimensiune. Are un portal înalt de aproximativ 2 metri și lat de 4 – 5 metri. Din sala principală se deschide un horn prin prin care se vede cerul și crengile copacilor din jur. Atenție la pietrele atârnate pe tavanul peșterii, sunt multe care nu se țin prea bine de stâncă.

Izvoarele Văii Morilor se afla în izbucul cu același nume. În amonte de acest izbuc apa are traseul ei misterios prin subteran. În aval se găsesc un sector asimetric de chei săpat în calcare cristaline (seria marmurelor de Sohodol). E interesant să privești cum de sub stanca iese cu putere, din măruntaiele pământului, un pârâiaș viguros ce formează câteva mici cascade în drumul sau. Apa izvorului străbate apoi un traseu presărat cu blocuri de calcare și în ultima porțiune o salbă de mici lacuri, așezate în trepte, modelate în tuful calcaros depus din apa izvorului.

Cheile Văii Morilor - Vidra de sus - Țara Moților.
Cheile Văii Morilor - Țara Moților Țara Moților - Bisericuță Călineasa

Tuful calcaros este utilizat în zonă de către localnici pentru garduri, cruci și în construcții. Are o structura asemănătoare cu BCA-urile – poros și cu greutate nu foarte mare. Partea interesantă este că aceste structuri cresc natural prin depunerile de calcit din ape. Apele subterane din calcarele cristaline ale Platoului Poieni sunt de tip Ca-HCO3. Caracteristica chimică dominantă a apei principalelor surse este suprasaturarea lor în calcit, fapt ce conduce la o precipitare masivă a acestui mineral imediat în aval de surse datorită degajării CO2 din soluţie.

Apele ce intră în subteran în Platoul Poieni (platou calcaros) ies la suprafață prin acest izbuc. Marcările cu trasori acvatici au indicat drenarea de către Izvorul Morii a apelor înfiltrare prin ponorul de la Fântâna din Stunji și prin pierderile difuze ale văilor Dolea Mică și Hoanca Haiducești.

Cheile Văii Morilor reprezintă o rezervație complexă – o cheie asimetrică săpată în calcare cristaline (seria marmurelor de Sohodol) de vârsta Paleozoic mediu, cu izbucuri, peșteri și avene, situată într-o pădure seculară de conifere și fag.

Cheile au o lățime de 25-50 m și o înălțime de 100-150 m, iar zona protejată mai cuprinde două izbucuri, peștera Cala și avenele Hoanca Sturului și Poieni. Zona protejată are o suprafață de 90 ha.

Deși nu au lungimi deosebite și nici morfologice aparte, ele nuanțează fizionomic peisajul, îl animă prin prezența celor două izbucuri viguroase, devenite surse principale de alimentare cu apă a așezărilor din preajmă.

Merită sa faci o vizita la Cheile Vaii Morilor pentru a admira peștera cu fereastra spre cer și izbucul ce iese de sub stâncă – sub forma unui pârâu viguros formând apoi mai multe cascade. Te poți bucura aici de răcoare, aer proaspăt de munte și apă curată.

Echipament recomandat

  • Încălțăminte cu talpă aderentă;
  • Pantaloni lungi - sunt zone cu vegetație înaltă;
  • Sticlă cu apă;
  • Rucsac pentru a avea mâinile libere;

Vrei mai mult?

Vizitează Dealul cu Melci ca să poți vedea după 65 de milioane de ani melci pietrificați ce trăiau pe fundul mării. La 500 de metri dincolo de Valea Arieșului Mic poți face o plimbare până la Cascada Pișoaia. Este o frumoasă cădere de apă de 18 metri înălțime ce cade peste un prag calcaros cu forme interesante.

Descoperă Casa Memorială „Avram Iancu” – o mică construcție de lemn cu acoperișul țuguiat unde vei vedea printre altele leagănul și armele eroului din Apuseni. În jurul casei la 100 de ani de la nașterea acestuia a fost ridicat un muzeu ce adăpostește un strop din istoria Țării Moților.

casa-memoriala-avram-iancu