🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Cheile Ordâncușei

Una dintre cele mai înguste chei

  • Admiră natura în toată splendoarea ei: stânci semețe, peșteri și vegetație abundentă
  • Fă o plimbare relaxantă pe malul văii, la umbra stâncilor;
  • Explorează cu atenție cheile și peșterile;
  • Admiră peisajul spectaculos și brazii ce parcă au rădăcinile înfipte în stânci;
Cheile Ordâncușei - Gârda de sus - obiectiv turistic spectaculos în Apuseni.

Descoperă formele spectaculoase ale pereților de calcar și peșterile adăpostite de chei. Bucură-te de natură și de vegetația specifică.

Plimbă-te prin mijlocul cheilor. Admiră pereții de stâncă și brazii ce parcă au rădăcinile înfipte în stâncă. Explorează cu grijă peșterile din chei și bucura-te de florile ce cresc pe malul raului.

Vizitează Cheile Ordâncușei!

Descoperă peisajul natural, sălbatic, foarte frumos pe care îl poți admira într-o plimbare relaxantă pe malul Văii Ordâncușa. Admiră natura în toată splendoarea ei: stânci semețe, peșteri și vegetație bogată.

Admiră pereții impunători de calcar pe care stau cocoțați brazi ce parcă ar avea rădăcinile înfipte adânc în roca. Flori de piatră plăpânde și colorate înveselesc stâncile vechi și reci.

Cheile Ordâncușei reprezintă o strâmtoare, un drum între două masive stâncoase săpat de către o apă curgătoare în drumul ei către gura de vărsare. Sunt ușor accesibile și pot fi parcurse atât pe jos cât și cu mașina, deoarece prin mijlocul lor trece un drum betonat. Un traseu foarte mișto pentru pasionații de trasee pe bicicletă. Peșteri de dimensiuni mici se găsesc ascunse prin pădurea ce împodobește cheile. Singura amenajata pentru turism este Peștera Poarta lui Ionele. Aceasta are un portal gigantic, un lac și o cascadă interioară în perioadele ploioase. Este ușor accesibilă și celor mici fiind foarte bine amenajată.

Sus pe stânci se găsește un pod natural ce se poate observa și de pe drum. Acesta este mai vizibil când pădurea de fag din jurul podului natural nu este în vegetație.

Munții Apuseni - Țara Moților - chei sălbatice lângă Gârda de sus ce adăpostesc Peștera Poarta lui Ionele.

Cheile Ordâncușei este o arie naturala protejată pe o suprafața de 10 hectare, 4.5 kilometri lungime de-a lungul drumului ce le străbate.

Iarna la zăpezi mari accesul auto poate fi închis.

Merită să faci o plimbare prin Cheile Ordâncușei pentru a te bucura de mișcare în aer liber, de peisajele pitorești și pentru a vizita peșterile din chei.

Video Cheile Ordâncușei

Vrei mai mult?

Pentru cei care doresc mai mult în prima parte a cheilor Peștera Poarta lui Ionele atrage atenția prin portalul impresionant de 12 metri înălțime. Peștera este foarte bine amenajata și iluminată. Un ghid vă însoțește în peșteră și vă spune legenda acesteia. În apropiere sunt două grote – una chiar lângă casa de bilete – Corobana lui Gârtău; și alta peste drum de peșteră de dimensiuni mai mici. Deasemenea prin chei mai sunt multe peșteri de dimensiuni mici.

După parcurgerea cheilor poți vizita Poiana Calineasa cu foarte multe mutături și o bisericuță recent construită pe vârful muntelui. De la moții din Călineasa poți cumpăra brânză proaspătă de vaci sau cas. Peisajul este spectaculos animat de oameni și animale. Drumul este asfaltat până lângă biserică.

poiana-calineasa