Vizitează Cheile Mândruțului!
Cheile Mândruțului te aduc într-o vale foarte îngustă ce și-a săpat canionul sălbatic prin inima de calcar a Pietrei Mândruțului. În drumul ei spre Râul Arieș a sculptat minicascade și marmite spectaculoase create parcă folosind compasul. Frumusețea reliefului acestora te pot duce cu gândul la un parc acvatic natural de distracții în miniatură. Apele repezi de aici au săpat adevărate tobogane.
Pârâul Vâlceaua se strecoară cu repeziciune prin strâmtoarea pereților de calcar, formând sectoare impresionante de chei. Cu atenție se poate urca pe vale până sus deasupra Pietrei Mândruțului – de unde se deschide o panoramă superbă cu satele comunei Scărișoara.
Cheile adăpostesc și câteva peșteri și grote de mici dimensiuni, cea mai cunoscută fiind Peștera Corobana Mândruțului iar cea mai dezvoltată fiind Peştera Mare de la Colţul Morii (85 m). Ceea ce le distinge de alte chei este aspectul lor caracteristic unui canion, distanța între pereți fiind în unele locuri chiar de 1 metru. Canionul este mărginit de pante stâncoase cu microrelief variat și accidentat.
Chiar dacă nu au cascade înalte sau marmite adânci, au elementele caracteristice unui canion și sunt un loc potrivit pentru inițierea micilor aventurieri în tainele canionyng-ului. Alunecarea pe micile tobogane cu apă și aterizarea în marmitele de la bază precum și celelalte mici obstacole de pe parcurs, fac din Cheile Mandrutului un fel de Aqualand natural în miniatură, care îți oferă o distracție pe cinste și o aventură pe care o vei ține minte cu drag.
Deasupra Cheilor punctul cel mai înalt este Piatra Bobului, având altitudinea de 1003 metri.
Cheile Mândruțului (50 ha) reprezintă o rezervație geologică-geomorfologică complexă importantă pentru știință datorită rocilor în care sunt săpate și formelor de relief carstic. Fac parte din Parcul Natural Apuseni. Numele provine de la Piatra Mândruțului (922m) situată pe stânga Arieșului Mare, amonte de confluența cu Valea Vâlcea.
Cheile se află în partea de est a Munților Bihorului, pe cursul superior al raului Ariesul Mare, la 1 km în aval de centrul comunei Scarisoara, cu o altitudine maxima de 1003m in varful Piatra Bobului (extremitatea nordică a rezervației) și altitudine minimă 685m pe malul răului Arieș.
În crăpăturile din stânci poți descoperii frumoase flori de piatră a căror frunze au forma petalelor unei flori. Acestea cand infloresc fac o tulpină lungă în varful căreia au o floare albă sau roz.
Merită să vizitezi Cheile Mândruțului pentru a parcurge o cheie foarte îngustă, în multe locuri ajungi cu mîinile de la un perete la altul. Vei putea admira marmitele, minicascadele și toboganele naturale sculptate de apă. De sus de pe Piatra Măndruțului vei vedea o panoramă superbă asupra Văii Arieșului Mare și a satelor risipite din văi până sus pe creste. Pe stânci poți fotografia mici flori de piatră ce cresc în fiecare scobitura ce are un pic de pământ.
Video Cheile Mândruțului
Echipament recomandat
- Încălțăminte cu talpă aderentă;
- Sticlă cu apă;
- Frontală dacă vrei să intri și în peșteri;
- Haine de schimb - sunt șanse mari să te uzi.
Vrei mai mult?
Poți vizita în Gârda de sus – comuna vecină – Peștera Poarta lui Ionele. Este un obiectiv turistic bine amenajat, fiind ușor accesibilă și pentru cei mici. Atrage prin dimensiunea spectaculoasă a intrării, galeriile înalte și legenda haiducului ce a trăit aici.
Tot în apropiere poți vizita Cheile Arieșului. O cheie sălbatică cu stînci majestuase ce adăpostesc câteva peșteri și grote. Poți face o plimbare prin chei pentru a te bucura de frumusețea locului și de aerul proaspăt de munte dat de pădurile din jur.