🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Biserică Goiești

230 de ani vechime

  • În mica biserică din lemn de la Goiești, îi întâlnești pe Dumnezeu și pe Avram Iancu.
  • Admiră bisericuța veche de 230 de ani;
  • Fotografiază biserica, picturile și icoanele;
  • Participă la liturghie alături de moți;
Bisericuța de lemn din satul Goiești - comuna Vidra - județul Alba.  Aproape de Casa Memorială Avram Iancu.

Admiră mica bijuterie de lemn de peste 200 de ani vechime. Spune o rugăciune și participă la slujbă alături de localnici. Fotografiază picturile și icoanele.

Vizitează Biserică Goiești!

Descoperă bijuteria din Goiești constuită din lemn de moții de pe Valea Arieșului Mic. Admiră icoanele și picturile vechi ce păstrează vie credința în Țara de Piatră.

Bisericuța din Goiești se află în comuna Vidra din județul Alba. Un lucru interesant despre Vidra este că are foarte multe sate 39. Mai multe decât comunele învecinate deși nu are o suprafață mai mare.

Este un lăcaș de cult înălțat în secolul al xviii-lea – 1712. Este construită după un plan simplu, cu naos și pronaosul dreptunghiular și o absidă poligonală cu cinci laturi.

Pictura din interiorul bisericii a fost realizată în 1791 – an consemnat pe bolta naosului – de către Simion Silaghi, din Abrud. Cel care a pictat și bisericuțele vechi din Arieșeni și Gârda de sus.

Icoanelor împărătești ale iconostasului au fost realizate în 1790 iar candelabrul din lemn este datat tot din 1791.

Obiectiv turistic Arieseni-Apuseni: Biserică Goiești

Biserica poartă hramul „Sfinții Trei Ierarhi”. Este monument istoric, având numărul de înregistrare „AB-II-m-A-00232”.

Toaca bisericii e din fier. Clopotele sunt turnate la Sibiu în 1923, pe banii donați de românii plecați să caute visul american dincolo de ocean.

Un lucru interesant despre crucile vechi din cimitir este că sunt făcute din tuf calcaros depus și solidificat. Calcarul respectiv e numit de localnici ”babdiță”. Este o rocă poroasă de culoare alb-cenușie. Depunerile de tuf calcaros se pot observa la Cascada Pișoaia. Pârâul ce vine de la cascadă are tot felul de forme și baraje naturale ce s-au format datorită depunerilor de calcar.

În această biserică se mai slujește și azi. Astfel ai posibilitatea de a participa duminica și în sărbători la slujbe și a admira icoanele și picturile parietale originale.

Această biserică exista pe vremea lui Avram Iancu, cine știe poate că s-a închinat și el de nenumărate ori în această mică bisericuța de lemn.

Merită să vizitezi această bisericuță pentru a participa la liturghie și azi la 230 de ani de la construirea ei. Vei descoperii o construcție majestuoasă, icoane și picturi ce se păstrează în stare bună.

Video Biserică Goiești

Echipament recomandat

  • Îmbrăcăminte potrivită pentru participare la slujbe bisericești;

Vrei mai mult?

Descoperă în apropiere Dealul cu melci. Unul dintre cele mai interesante depozite fosilifere din Transilvania. Poți vedea azi după 65-70 de milioane de ani cochilii de melci din peste 30 de specii. Poți simții după atâtat timp spirala fină a cochiliilor.

Vizitează Casa Memorială Avram Iancu și muzeul construit la 100 de ani după nașterea marelui erou. Admiră casa cu acoperiș țuguiat și descoperă leagănul și armele lui Avram Iancu. În muzeu poți vedea unelte și obiecte vechi ce păstrează vie viața moților din trecut.

casa-memoriala-avram-iancu