Vizitează Biserică Călineasa!
Poiana Călineasa este un miniorășel de mutături. Sunt peste 100 de colibe lemn. Aici urcă în fiecare primăvară moții cu animalele pentru pășunat. Poiana este astfel animată cu oameni și animale. Este un loc pitoresc asemănător ca peisaj cu zona Padiș. Poiana este situată la 1.300 metri altitudine în Munții Bihorului, de aici fiind vizibile văile Ordâncușa și Gârda Seaca.
Pe una dintre culmile poienii a fost ridicată o frumoasă bisericuță de către cei care vin la mutături. Astfel au un loc mai aproape unde să se roage, fără a mai fi nevoiți să coboare până în centrul localității.
Bisericuța a fost recent construită într-o zonă mai înaltă a poienii; în apropierea locului unde se ține Târgul de la Călineasa. Biserica a fost sfințită în 2015 și poartă hramul „Sfântul Ilie”.
Târgul de la Călineasa este un eveniment local de mică amploare, asemănător cu Târgul de fete de pe Muntele Găina. La el participă în principal cei de la mutăturile din Călineasa și rudele acestora. Este o nedee specifică Apusenilor – o petrecere în aer liber cu muzică populară pe vârf de munte. Acesta are loc cu o săptămână înaintea celui de la Găina.
Bisericuța este o oază de liniște pentru moți și oaspeții lor. Bisericuță – sus pe vârf de munte – mai aproape de Dumnezeu.
Slujbele au loc doar în perioada în care moții sunt la mutături – din primăvară după ce este iarbă suficientă și până toamna când încep brumele și este prea frig pentru oameni și animale.
De lângă biserică se deschide o panoramă superbă în prim plan cu pădurea și Cheile Ordâncușei; iar în depărtare se pot vedea Vârful Găina, Vârful Curcubăta Mică și Vârful Bihor.
Biserica din Călineasa este una dintre cele 5 biserici ortodoxe ale comunei Gârda de sus: două se află în centrul localității – cea veche având aproximativ 200 de ani vechime; una este în satul Ocoale(aproape de Călineasa); și una este peste deal de comuna Avram Iancu – în satul Biharea. Și aceasta are în jur de 200 de ani vechime. Este posibil ca la această biserică să se fi rugat și Avram Iancu.
Pentru cei care fac drumeții cu cortul este amenajat un refugiu în apropiere de bisericuță.
Merită să vizitezi Bisericuța „Sfântul Ilie” din Călineasa pentru a face o pauza de rugăciune și meditație. Vei avea parte de un peisaj pitoresc atât pe drum cât și de lângă biserică.
Video Biserică Călineasa
Echipament recomandat
- Încălțăminte cu talpă aderentă;
- Îmbrăcăminte potrivită pentru temperaturi mai mici și pentru participare la slujbe bisericești;
Vrei mai mult?
Vizitează Cheile Ordâncușei și Peștera Poarta lui Ionele ce se află în prima parte a lor. Poarta lui Ionele atrage prin portalul de peste 10 metri înălțime și prin galeriile foarte înalte. Este bine amenajată putând fi vizitată și de copii mici.
Descoperă Ghețarul Scărișoara – frigiderul de 10500 de ani al Munților Apuseni. Adăpostește cel mai mare ghețar subteran din lume, cu un volum de gheață de peste 118000 de metri cubi. În straturile de gheață se păstrează ca într-o gigantică arhivă istoria evoluției climei pe aceste meleaguri.