Vizitează Biserică Biharea!
Admiră bisericuța veche de aproape 200 de ani. Este posibil ca la aceasta să se fi rugat și Avram Iancu pentru că era finalizată când Iancu avea 1 an și era destul de aproape de casa marelui erou. Posibil să fi trecut și el pe aici să asiste la slujbe sau să se roage – călare poți parcurge drumul în câteva ore.
Descoperă credința moților ce coborau duminica și în sărbători de pe culmile din jur, cale de câțiva kilometri pentru a participa la slujbă. Privește iscusința meșterilor ce au înălțat această biserică.
Biserica se află în satul Biharea (com. Gârda de sus) ce este cunoscut și sub numele de Iarba Rea deoarece în trecut au murit multe animale în zonă și se bănuia că datorită unor ierburi otrăvitoare mâncate de animale.
Lăcașul de cult are aproape 200 de ani vechime, fiind construită de către Gligor Todor alături de locuitorii satului în 1825. În acele vremuri satul cuprindea mult mai mulți locuitori decât sunt azi și aceștia doreau sa aibă o biserică în satul lor să nu mai meargă atâția kilometrii pe jos până în Gârda.











Biserica este ortodoxă și poartă hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Adăpostește 2 icoane ce datează din 1780 și respectiv 1798. Pe cele 2 clopote sunt inscripții cu anii 1877 și respectiv 1879.
Cele mai vechi icoane din biserică: icoana pe sticlă „Isus pe tron”, datată în caractere chirilice în 1798, este produsul unui centru artistic din nordul Transilvaniei (probabil Nicula); icoană pe lemn, cu stratul pictorial degradat, reprezentând-o pe Maica Domnului cu pruncul, este datată pe ramă 1780. Se presupune că aparține zugravului Simion Silaghi – cel care a pictat și biserica veche din centrul comunei Gârda de Sus.
La această bisericuță coboară să asiste la slujbă moții din Biharea și din satele învecinate: Snide, Plai, Scoarța, Sucești, Cândești.
Merită să viziteți bisericuța în zilele în care se ține slujbă pentru a o putea admira atât pe exterior cât și pe interior. Drumul pietruit se poate parcurge cu o mașina cu gardă mai înaltă. După vizitarea ei poți trece peste deal – pe un drum recent asfaltat în comuna Avram Iancu.
Echipament recomandat
- Îmbrăcăminte potrivită pentru participarea la slujbă.
Vrei mai mult?
După vizitarea Bisericii din Biharea poți trece peste munte pe drumul asfaltat în comuna Avram Iancu pentru a vizita Casa Memorială Avram Iancu și muzeul din jurul acesteia.
Poți coborî pe drumul pietruit până în Gârda de sus iar apoi sa vizitați Peștera Poarta lui Ionele. Aceasta atrage prin dimensiunile impresionante ale portalului și prin galeriile foarte înalte. Peștera este bine amenajată astfel că poate fi vizitată și de cei mici.
