Trasee turistice cu plecare din Arieseni

     In cele ce urmeaza sunt prezentate cateva dintre trasele turistice ce pleaca din Arieseni spre diferite obiective turistice

 Arieseni - Cheile Galbenei  - triunghi galben  Δ

     Marcajul turistiic incepe din centrul statiunii turistice Arieseni si urca pe drumul satesc , pe Valea Coblesului pana in satul cu acelasi nume. Traseul este accesibil auto pana la Cantonul Luncsoara. Acolo este de preferat sa lasati masina si urmatoare portiune a drumului sa o parcurgeti pe jos pana la intrarea in Cheile Galbenei. Marcajul triunghi galben este insotit pana in satul Cobles de marcajul turistic triunghi rosu care va duce la Cetatile Ponorului

Arieseni - Cetatile Ponorului - triunghi rosu Δ si mai apoi banda rosie  Ι

     Traseul porneste tot din centrul localitatii, tot pe drumul forestier Cobles, pana la micul magazin din centrul satului. De acolo marcajul turistic urca printre case in partea stanga. Iar dupa ce ajungeti in padurea de brad marcajul se intalneste cu altul ce vine dinspre Vartop - banda rosie. Pentru a ajunge la Cetatile Ponorului urmati marcajul banda rosie in directia de urcare. O sa ajungeti la Cabana Cetatile Ponorului iar mai apoi la Pestera Cetatile Ponorului.

Arieseni -  Ghetarul Scarisoara - triunghi rosu Δ

     Traseul turistic porneste din centrul localitatii Arieseni, urca prin satul Fata Lapus pana in varful dealului - de unde aveti o priveliste fromoasa asupra localitatilor Arieseni si Garda de sus. Apoi coboara pana in Valea Garda Seaca. De aici urca prin padurea de conivere si prin poenite pana la Pestera Ghetarul Scarisoara.

Arieseni - Varful Bihorul - banda albastra  Ι

     Marcajul turistic incepe la 1 kilometru mai sus de centrul spre Vartop. Marcajul insoteste drumul forestier ce urca pe Varful Bihorul, pana la primul pod de beton pe sub care curge Valea Cepelor. Imediat dupa pod marcajul urca paralel cu valea prin padurea de brad iar apoi iese din nou la drumul forestier. La urmatorul pod de beton marcajul turistic urca in partea stanga pentru a taia curba si dinnou va iesi in acelasi drum forestier. La urmatorul pod traseul turistic se separa dinnou de drum, de data aceasta definitiv. Aici datorita taierilor masive de padure s-ar putea ca pe o portiune sa gasiti mai greu marcajul. Acesta urca pieptis prin padurea de brad pana la o poienita cu o stana iar de acopo prin paduice de jneapan, pe langa un paraias pana sus pe creasta - pe Varful Bihorul.

Arieseni - Cascada Varciorog  - punct galben

     Marcajul porneste de la indicatorul Cascada Varciorog, aflat la distanta de 2,5 kilometri de la centrul localitatii spre Vartop. De aici urmati drumul forestier, Valea Varciorog si marcajul triunghi galben pana la cascada.  Cascada se afla pe cursul vaii Varciorog astfel ca este usor de gasit.

     Pentru cei ce doresc sa vada mai mult, din spatele cascadei urca un drum forestier care va va duce pana la o mica stana sub Varful Piatra Graitoare. De acolo continuati sa urcati prin padurea de conifere si mai apoi prin golul alpin pana pe creasta. Din creasta se va vedea Varful Bihorul pe care este un releu de televiziune. Mergeti spre el pana ajungeti la o stanca de circa 1,5 metri  - acela este Varful Piatra Graitoare.

Arieseni - Muzeu Patrahaitesti - Cascada Bucinis - punct rosu

      La 1 kilometru mai sus de centrul statiunii turistice Arieseni, pe partea stanga a drumului national vefi gasi un mic indicator cu inscriptia Muzeu Patrahaitesti, iar sub acesta marcajul punct rosu. Pentru a ajunge la muzeu urmati drumul forestier circa 1.3 kilometri pana la primul pod de beton peste care trece drumul. Imediat dupa acest pod intr-o mica poenita drumul se bifurca, cel din dreapta urca spre Varful Bihorul iar cel din stanga spre Muzeul Patrahaitesti. Dupa circa 1,5 kilometri veti mai intalnio bifurcatie, aici va trebui sa alegeti drumul ce urca mai abrupt, langa care este deasemenea un mic indicator. Veti trece pe langa o parcare iar apoi veti iesi in camp. Urmati in continuare marcajul printre casele din Patrahaitesti pana ajungeti la muzeu. De la muzeu mai sunt 1,5 kilometri pana la Cascada. Marcajul si cararea facuta de cei ce au vizitat cascada va vor ajuta sa o gasiti cu usurinta. Casscada se afla pe cursul raului Bucinis astfel ca o data ajunsi langa rau, urmati cursul acestuia pana la cascada.

Invata sa schiezi la Arieseni !

Pentru cei care doresc sa schieze, si inca nu stiu cum, puteti apela cu incredere la monitorul de schi Mihai Lazea. El este monitor de schi autorizat si membru al Asociatiei Monitorilor de Schi Profesionisti din Romania.

Pentru orele de schi puteti alege una dintre cele 3 partii de la Arieseni, in functie de preferinte.

Invata sa schiezi in cele mai bune conditii alaturi de monitorul de schi Mihai Lazea.

La 3 ore de schi ce-a de-a 4 este gratuita !

Monitor de schi Arieseni - invata sa schiezi in cele mai bune conditii

 

 

 

 

Revelion 2015 la Arieseni

Petreceti revelionul 2015 in Muntii Apuseni la Arieseni !

Pensiunea Viorica Arieseni va in vita sa petreceti noaptea dintre ani la Arieseni in inima Muntilor Apuseni.

Pentru cei pasionati de sporturile de iarna, va puteti bucura de acestea la cele 3 partii de la Vartop, aflate la 7 kilometrii de pensiune.

Pentru iubitorii de drumetii va recomandam obiectivele turistice din apropiere precum: Cascada Varciorog, Groapa Ruginoasa, Ghetarul Scarisoara sau Ghetarul Vartop. Acestea au iarna un farmec deosebit.

Va punem la dispozitie:

  • 8 camere duble, dintre care 4 cu baie proprie si 2 suite (2 camere+baie+hol)
  • o sufraferie
  • o bucatarie utilata

Pentru mai multe informatii si rezervari sunati la 0743206529.

Revelion Arieseni - Cazare revelion 2014 la Arieseni

Prognoza meteo Arieseni

Vremea la Arieseni, o gasiti pe multe site-uri de pe internet.

Pe acest site veti gasi atat prognoza cat si cum a fost de fapt vremea in zilele ce au trecut.

Partiile Vartop 1 si Vartop 2 au functionat incepand cu data de 15 decembrie 2013. Partiia Piatra Graitoare urmeaza sa fie deschicsa astazi 22 decembrie la ora 10.

Prognoza meteo pe urmatoarele zile - rezumat

Se anunta precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare pentru vineri 24.01.2014, sambata 25.01, duminica 26.01 si luni 27.01. Acestea ar fi binevenite pentru iubitorii sporturilor de iarna ce vin la schi in Arieseni.

Istoric Vreme pentru iarna 2013-2014

23 ianuarie 2014

Temperaturile au inceput sa scada si au inceput sa cada fulgi de zapada mici si lenesi. Stratul de zapada nou depus este de 2-4 centimetri.

1-22 ianuarie 2014

Vreme foarte calda pentru aceasta perioada a anului. Au fost zile cu soare si temperaturi ridicate, precum si zile cu multa ploaie si temperaturi ridicate. In aceasta perioada datorita stratului de zapada mic s-a schiat in conditii nu tocmai bune, iar in a doua parte a perioadei doar saniutele au mai putut fi folosite pe petecele de zapada de la baza partiilor.

31 decembrie

Vreme frumoasa cu mult soare, temperaturi de -4 grade noaptea.

30 decembrie

Vreme insorita cu ceata dimineata.

29 decembrie

Cer acoperit intreaga zi, fara precipitatii.

28 decembrie

Zi frumoasa parca ar fi primavara, temperaturi sub 0 grade noaptea si dimineata.

27 decembrie

Zi insorita.

26 decembrie

Vreme insorita, temperaturi usor peste 0 grade la amiaza. Frig dimineata si seara. Pe partiile Vartop II si Piatra Graitoare se poate schia in conditii bune. Foarte multa lume venita la schi pe partiile de la Arieseni.

25 decembrie

Vreme frumoasa cu temperaturi sub 0 grade celsius.

24 decembrie

Vreme insorita toata ziua. Temperaturi scazute. Dimineata la ora 10 au  fost - 7 grade.

23 decembrie

Ceata dimineata si seara, in rest vreme frumoasa.

22 decembrie

Soare inca de dimineata frig si zapada. Pe pantele insorite a inceput sa se vada pamantul si vegetatia. Pe pantele nordice este zapada din belsug.

21 decembrie

Vreme insorita cu temperaturi scazute. Dimineata au fost -12 grade si seara -7.

20 decembrie

Vreme frumoasa de iarna cu soare si temperaturi scazute.

19 decembrie

Insorit intreaga zi, temperaturi mici. Dimineata temperatura a fost de -14 grade celsius iar seara -9.

18 decembrie

Soare si temperaturi scazute. Numai bine de schiat.

17 decembrie

Ceata dimineata, soare la amiaza, temperaturi scazute toata ziua

16 decembrie

Soare si temperaturi scazute. Dimineata a fost ceata in Arieseni

15 decembrie

Soare si temperaturi scazute, la Vartop-Arieseni a inceput sezonul de schi pe partiile Vartop I si Vartop II.

14 decembrie

Inorat toata ziua, temperaturi scazute

13 decembrie

Cer innorat toata ziua, temperatura ceva mai ridicata decat in ziua precedenta.

12 decembrie

Cer mai mult innorat cu un pic de soare pe la amiaza. Temperaturi scazute.

11 decembrie

Vreme insorita la Arieseni, cu temperaturi scazute.

10 decembrie

Dimineata in Arieseni stratul de zapada era de 48 de centimetri. Vreme frumoasa cu soare, temperaturi scazute.

Drumul e curatat foarte bine, astfel incat circulatie se desfasoara bine.

9 decembrie

Intreaga zi a nins, mai tare sau mai incet dar a nins, stratul de zapada a ajuns la 30-35 de centimetri. Sunt sanse mari ca la acest sfarsit de saptamana sa se poata schia la Arieseni.

8 decembrie

Ultimile raze de soare dupa zapada din 8 decembrieIntreaga zi a nins, astfel ca stratul de zapada a ajuns la 15-18 centimetri. Temperaturi scazute si vant.

Pe partiile de la Vartop cativa temerari au schiat, iar pe Partia Vartop I a intrat pentru prima data ratracul in iarna aceasta pentru a bate partia.

7 decembrie

Ninsoare slaba de dimineata si vant, strat de zapada de 7 cm.

6 decembrie

Dimineata era depus un strat de zapada de 3-4 cm, pe la ora 12 nu mai ningea, stratul de zapada a ajuns pe la 5 cm. De pe la amiaza pana spre seara a batut vantul viscolind zapada si ultimile frunze maronii.

5 decembrie

Innorat toata ziua, frig, si vand insistent.

4 decembrie

Ceata dimineata, soare in timpul zilei, rece.Toamna iarna

3 decembrie

Rece dimineata, zapada doar pe la umbra si bruma, ceata dimineata si soare de pe la ora 10.

2 decembrie

Zapada ca o bruma doar la umbra, rece si soare cu dinti.

1 decembrie

Stratul de zapada 1 cm, temperatura apropiata de 0 grade dimineata, soare a iesit un pic de printre nori la amiaza.

Zapada se anunta la meteo pentru 7-10 decembrie.

30 noiembrie

Strat de zapada 1 cm, temperatura apropiata de 0 grade dimineata, insorit la amiaza si cativa fulgi de nea spre seara.

29 noiembrie

Cativa fulgi de nea, innorat, dimineata -2 grade celsius

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partii Arieseni

22. decembrie 2013:  toate cele 3 partii sunt deschise, va invitam la schi !

La Vartop se gasesc in prezent 3 partii de schi si o partie de sanii. Toate cele 3 partii de schi au instalatii de transport pe cablu, ratrac propriu si nocturna.

Iubitorii sporturilor de iarna se pot bucura de zapada pe toate cele 3 partii de schi. Trecerea de pe o partie pe alta se poate face cu usurinta astfel ca puteti schia pe toate iar mai apoi sa ramaneti pe partia preferata.

Partia Vartop I

PartieArieseniVartopI 4

Vartop I este cea mai cunoscuta partie de la Arieseni, avand aproape 20 de ani de existenta.

Pe aceasta partie au loc in fiecare an Serbarile Zapezii de la Arieseni, la sfarsitul carora inainte de focul de artificii coboara salvamontistii cu faclii.

Partia Vartop II

Arieseni Partia VartopII

Aceasta partie are instalatie de zapada artificiala, care va fi functionala in iarna 2013-2014.

Pe aceasta partie veti gasi numerosi monitori si instructori de schi care va stau la dispozitie pentru a va initia in tainele schiului si snowboardului.

Telescaun Piatra Graitoare

Partie Piatra Graitoare Ariesenic010

Partia noua de la Vartop ce este dotata cu telescaun modern si debraiabil, cu o capacitate mare de transport. Scaunele se misca mai incet in statii astfel ca va puteti urca si cobora de pe scaune mult mai usor. Telescaunul deserveste 2 partii cu grad de dificultate variat: o partie cu dificultate medie si o partie pentru avansati.

Partia de sanii

Se gaseste langa Partia Vartop I, pe granita dintre judetele Alba si Bihor. Pentru cei care nu se impaca cu placa si cu schiurile, pe aceasta partie este locul unde va puteti bucura de zapada. In apropierea acesteia gasiti si sanii de inchiriat.

Obiective turistice pe care le puteti vizita in apropierea partiilor de schi :

Pentru cei mai putin interesati de sporturile de iarna, sau dupa ce v-ati plictisit de schiat puteti face drumetii la obiectivele turistice din Arieseni la care se poate ajunge si in anotimpul alb.

Chiar daca le-ati vizitat vara, in sezonul schiatului acestea au un farmec aparte. Dintre acestea va recomandam sa vizitati:

Groapa Ruginoasa - unde culoarea ruginie a gropii, verdele padurii de brad si albul zapezii creaza o cromatica superba

Cascada Varciorog - care iarna este o cascada de gheata ce ascunde un firicel de apa

Pestera Poarta lui Ionele- are formatiuni unice si efemere ce o impodobesc precum globurile pe bradul de Craciun

Varful Piatra Graitoare - recomandat iarna doar pentru schiorii si turistii experimentati

 Fotografii partii Arieseni