Călătoria în munți este întotdeauna o experiență memorabilă, iar dacă ai copii, există o multitudine de obiective turistice pe care le puteți explora împreună. Descoperă în continuare câteva destinații montane de poveste, perfecte pentru vacanțele în familie.
Munții Apuseni nu sunt munții foarte înalți, au puține zone cu stâncărie – astfel sunt mai prietenoși cu cei mici.
Dacă ești în căutarea unei idei de vacanță-concediu, însoțită de zâmbete și bucurie în rândul celor mici, ai ajuns în locul potrivit. Vom explora împreună 10 obiective turistice minunate, de vizitat cu copiii în timpul vacanțelor la munte.
Vacanțele la munte oferă copiilor oportunitatea de a se conecta cu natura și de a învăța prin experiență. În acest articol, vă vom prezenta 10 obiective turistice din Munții Apuseni care vor stârni imaginația copiilor și vor crea amintiri de neuitat în familie.
- Poiana Călineasa – o frumoasă poieniță în care puteți descoperii păstoritul tradițional autentic, într-un cadru natural pitoresc. Un adevărat oraș de mutături. Copii pot admira peisajul și animalele ce animă poiana. Pe marginea pădurii puteți găsi fructe de pădure precum fragi dulci, afine suculente, mure sau merișoare. Drumul este asfaltat până lângă bisericuța, de unde se deschide o panorama frumoasă cu Vârful Bihorul în depărtare.
- Peștera Meziad – peșteră foarte bine amenajată și iluminată. Galerii gigantice frumos împodobite cu formațiuni și forme spectaculoase de stâncă – puse în valoare prin lumini. Descoperă alături de cei mici spectaculoasa lume a peșterilor – misterele adâncurilor pământului. Aflați împreună cum s-au format, admirați urmele lăsate de omul preistoric și de ursul de cavernă.
- Izbucul Tăuz – un adevărat râu ce izvorăște de sub Piatra Tăuzului. Un loc cu o energie deosebită, apă turcoaz și stânci impresionante de calcar. De la locul de parcare mai sunt 150 de metri de mers pe o cărare prin pădure, pe malul râului.
- Casa memorială Avram Iancu – descoperiți istoria Țării Moților acasă la Craiul Munților. Pe lângă obiectele personale ale acestuia și scrieri istorice veți putea vedea unelte folosite de moți pentru diverse activități precum ciubărărit, țesut, pescuit, agricultură, creșterea animalelor etc. Astfel veți putea înțelege mai bine viața oamenilor din Apuseni.
- Peștera Poarta lui Ionele – un obiectiv turistic bine amenajat cu scări, balustrade și iluminat. De la ghidul peșterii veți afla legenda haiducului Ionele ce a trăit aici. În perioadele ploioase în interiorul peșterii veți putea admira o frumoasă cascadă și un lac temporar.
- Cascada Vârciorog – o frumoasă cădere de apă de 15 metri înălțime, aflată într-o pădure tânără de conifere. Drumul până la cascadă este în pantă lină și se poate parcurge și cu șareta(căruța) trasă de cai. Pe drum spre cascadă veți descoperii primăvara brândușe, iar vara și toamna fructe de pădure.
- Bisericuța veche din Gârda de Sus – o frumoasă biserică-muzeu construită din lemn. În ea puteți admiră frumoasele picturi făcute direct pe lemn. Aceasta păstrează vie istoria acestor locuri. De peste 200 de ani credincioșii din Gârda și împrejuimi se roagă în ea.
- Cascada Pișoaia – o frumoasă cădere de apă de 18 metri înăltime. Se află la 500 de metri de locul de parcare. Merită vizitată în perioadele ploiase când frontul de despletire a firului apei este mai mare – o spectaculoasă perdea de spumă.
- Peștera Ghețarul Scărișoara – descoperă gheață în mijlocul verii. În această peșteră se găsește cel mai mare bloc de gheață subteran din lume. Scările de acces au fost recent înlocuite și prevăzute cu 2 balcoane. Blocul de gheață din Sala mare are peste 100000 de metri cubi de gheață. În sala Bisericuța puteți admira stalacmite de gheață cu forme deosebite.
- Vârful Bihorul – admiră Țara Moților de pe cel mai înalt vârf al Apusenilor. Sus veți descoperi flora alpină și păduricile de jneapăn. Pe traseu spre vârf veți găsi afine, zmeură și mure. În apropierea vârfului se poate ajunge cu autoturismul.
Muntele oferă copiilor ocazia de a-și dezvolta independența și încrederea în sine. Ei pot învăța să-și asume responsabilități, să-și rezolve problemele și să-și depășească limitele. Aceste experiențe pozitive pot avea un impact puternic asupra dezvoltării lor personale.Așa cum am descoperit împreună, munții ascund numeroase comori care așteaptă să fie explorate de copii.
Fiindcă bucuria și curiozitatea lor nu cunosc limite, fiecare obiectiv turistic vizitat va deveni o experiență unică și captivantă. La sfârșitul zilei, amintirile împărtășite în sânul familiei vor deveni cele mai prețioase comori.
Sperăm că acest ghid al obiectivelor turistice montane pentru copii a stârnit entuziasmul și inspirația pentru viitoarele voastre escapade în familie. Nu uitați să vă bucurați de fiecare moment petrecut în natură, iar amintirile create alături de cei mici vor dăinui în inimile voastre pentru totdeauna.