🔗 Cazare Arieșeni 🎄

Fenomen rar și spectaculos în Apuseni

Cascada suberana în Apuseni în Peștera Poarta lui Ionele

Un fenomen spectaculos și rar a avut loc in Peștera Poarta lui Ionele începând cu sâmbătă 2 decembrie 2023. Datorită cantității mari de apă din zonă s-a format în peșteră un adevărat râu subteran ce mai apoi formează o cascadă impresionantă.

Acest fenomen a apărut pentru că în zona Ocoale-Ghețar era un strat de zăpada de aproximativ 30 de centimetri urmat în noaptea de 30 noiembrie si ziua de 1 decembrie de o ploaie puternică. În urma acestei ploi s-a topit zapada existentă și o cantitate mare de apă s-a acumulat în subteran amonte de Peștera Poarta lui Ionele. Începând cu 2 decembrie s-a format în peșteră un rău subteran. Acesta pornește din lacul din ultima parte vizitabilă a peșterii, cade sub forma unei cascade spectaculoase în mijlocul peșetrii și iese prin portal vârsându-se în Valea Ordâncușei.

O porțiune din scările de acces sunt stropite de apa cascadei, transformând vizitarea peșterii într-o mică aventură subterană.

Pe lângă acest râu subteran în vecinătatea peșterii s-a format încă o cascadă spectaculoasă, ce este vizibilă de pe drumul ce duce la peșteră. Conform ghidului peșterii și localnicilor acest fenomen este și mai rar decât cascada din interiorul peșterii.

Peștera este mult mai spectaculoasă când apare acest râu subteran și cascada înspumată.

Poarta lui Ionele se află în comuna Gârda de Sus, la 3 kilometri de centrul comunei. Accesul se face pe un drum asfaltat. Peștera este bine amenajata, fiind ușor accesibilă și celor mici.
Aceasta merită vizitată pentru portalul impresionant, galeria foarte înaltă precum și pentru legenda acesteia.