🔗 Cazare Arieșeni 🎄

9 atracții de vizitat pe ploaie

Ce poți vizita pe ploaie în Apuseni? În zilele ploioase nu sta în cameră descoperă peșteri, biserici și muzee la care ai acces auto.

Ce sa vizitezi în zilele ploioase?

9 obiective turistice pe care le poți vizita pe ploaie. Parcurgi drumul cu autoturismul până lângă ele, iar înăuntru nu plouă. Este recomandat să ai la îndemână pelerină / umbrelă pentru drumul de la mașină la intrarea în obiectivul turistic.

În continuare sunt prezentate câteva peșteri, muzee, biserici care pot fi vizitate și pe ploaie în Apuseni. Lista nu este completă sunt și alte obiective turistice care pot fi vizitate pe ploaie.

  1. Poarta lui Ionele – o peșteră bine amenajată, ușor accesibilă și celor mici. Are un portal imens. De la ghidul peșterii vei afla legenda haiducului Ionele ce a trăit în peșteră. În perioadele ploioase în interiorul peșterii se formează o cascadă asemănătoare ca formă cu Cascada Evantai din Cheile Galbenei. Dacă ploaia se oprește poți vizita în apropiere Cheile Ordâncușii, Peștera Ghețarul Scărișoara și Poiana Călinesa.
  2. Biserica veche din Gârda de Sus (1792) – o bisericuță veche de lemn de peste 200 de ani. Înăuntru poți admira picturile realizate direct pe lemn, multe dintre ele afectate de trecerea timpului. Dacă ploaia se oprește poți vizita în apropiere Izbucul Cotețul Dobreștilor, Izbucul Tăuz și Cheile Ordâncușei.
  3. Peștera cu cristale din mina Farcu – accesul se face printr-o mină în care este amenajat un mic muzeu de minerit. Peștera este o geodă împodobită cu cristale semitransparente de calcit și formațiuni de calcar. Este printre puținele peșteri de acest tip din Europa deschisă publicului. Este ușor accesibilă și celor mici.
  4. Casa Memorială Avram Iancu – casa în care a trăit Craiul Munților și muzeul construit în jurul acesteia în care sunt adăpostite: biblioteca, bisericuța, obiecte legate de îndeletnicirile tradiționale: agricultură, păstorit, pescuit, vânătoare, prelucrare lemnului, minerit, țesut. Deasemenea sunt prezentate documente istorice și port popular. Dacă ploaia se oprește poți vizita în apropiere Cascada Pișoaia, Dealul cu melci și Cheile Văii Morii.
  5. Peștera Ursilor Chișău – poartă acest nume deoarece în ea au fost descoperite multe oase ale ursului de cavernă, poți vedea un schelet complet al acestuia. Deasemenea peștera este frumos împodobită cu formațiuni de calcar: stalactite, stalagmite, curgeri parietale, coloane etc. La 300 de metri poți vizita Muzeul Flutur.
  6. Muzeul Flutur Chișcău – este o colecție de obiecte adunată de la localnici de familia Flutur. Exponatele au peste 30 de ani vechime. Vei putea descoperii obiecte din domenii precum: agricultură, olărit, învățământ, transport(locomotivă), prelucrarea lemnului, port popular, etc. În fiecare exponat simți sufletul celui care a trudit o viață pentru o asemenea colecție. Intrarea este gratuită.
  7. Peștera Meziad – peșteră foarte bine amenajată și iluminată. Galerii gigantice frumos împodobite cu formațiuni și forme spectaculoase de stâncă – puse în valoare prin lumini. Descoperă alături de cei mici spectaculoasa lume a peșterilor – misterele adâncurilor pământului. Aflați împreună cum s-au format, admirați urmele lăsate de omul preistoric și de ursul de cavernă.
  8. Mănăstirea Sfântul Ilie Albac – este o mănăstire de maici, aflată lânga drumul național 75. În zilele de duminecă și în sărbători poți participa la slujbe. Mănăstirea are ateliere de țesut și pictat – astfel poți cumpăra de la micul magazin bisericesc al mănăstrii diverse obiecte lucrarte manual. Dacă ploaia se oprește poți vizita în apropiere Cheile Arieșului, Cheile Mandruțului.
  9. Muzeul „Pamfil Albu” Lupșa – este unul dintre cele mai însemnate muzee etnografice sătești din țara noastră și este, în cea mai mare măsură, rod al strădaniei învățătorului Pamfil Albu. În acest muzeu poți admira obiecte specifice zonei din domeniile: cules din natură, apicultură, vânătore, pescuit, agricultură, ciubărărit, minerit, țesut, port popular etc. În apropiere poți vizita Mănăstirea Lupșa – una din cele mai vechi asezari monahale de pe Valea Ariesului.

După zilele ploioase te vei bucura de un aer mai proaspăt și mai curat. Deasemenea vizibilitatea va fi mai bună. Ploaia stimulează creșterea plantelor și revitalizează vegetația, transformând munții într-un peisaj verde și vibrant.

După perioadele ploioase cascadele sunt mult mai spectaculoase, având un debit mai mare. Așa că poți face o vizită la: Cascada Vârciorog, Cascada Pătrăhăițești, Cascada Pișoaia sau Cascada Evantai.