Tipărire

Casa Memoriala Avram Iancu

Casa memoriala Avram Iancu -exterior-Casa este situata in satul Incesti, la intrarea in comuna Avram Iancu, venind dinspre orasul Campeni.

Casa Craiului Muntilor este o casa specific moteasca -din 1801- cu acoperisul tuguiat si terminat cu 4 arcade semicirculare. Cuprinde obiecte personale ale lui Avram Iancu - conducatorul revolutiei de la 1848-1849  tunul, sabiile, fluiele si armele Iancului.

In expozitia de istorie se pastreaza certificatele scolare ale lui Avram Iancu, documente referitoare la pregatirea si desfasurarea rascoalei, testamentul lui Iancu.

Expozitia de etnografie cuprinde: port motesc, vase specifice zonei, unelte cu care se confectionau ciubere, tulnice sau donite.

De curand a fost renovata, cu aceasta ocazie in fata casei memoriale a fost amplasata un bust al marelui conducator - Avram Iancu.

Orar de vizitare pentru Casa Memoriala Avram Iancu

In lunile iulie-septembrie este deschisa zilnic intre orele 11-16.  Pentru grupuri organizate se poate face o programare prealabila.

Pentru mai multe detalii legate de program, telefonul muzeului este: 0258786065.

Casa Iancului - intrarea

Testamentul lui Avram Iancu

"Ultima mea vointa !
Unicul dor al vietii mele e, sa-mi vad Natiunea mea fericita, pentru care dupa puteri am si lucrat pâna acuma, durere fara mult succes, ba tocmai acuma cu întristare vad, ca sperantele mele si jertfa adusa, se prefac în nimica.
Nu stiu câte zile mai pot avea; un fel de presimtire pare ca mi-ar spune, câ viitorul este nesigur. Voesc dara si hotarât dispun ca, dupa moartea mea, toata averea mea miscatoare si nemiscatoare sa treaca în folosul Natiunii, pentru ajutor la înfiintarea unei academii de drepturi, tare crezând, ca luptatorii cu arma legii vor putea scoate drepturile Natiunii mele. "

Obiective turistice langa Casa lui Avram Iancu:

Galerie Foto Casa Memoriala Avram Iancu: