Cheile Vaii Morii

Cheile Vaii MoriiSunt situate în comuna Vidra, pe Valea Ariesului Mic.

Rezervaţie complexă ce reprezintă o cheie asimetrică săpată în calcare cristaline (seria marmurelor de Sohodol) de vârstă paleozoic mediu cu izbucuri, peşteri şi avene situată într-o pădure seculară de conifere. Cheile au o lăţime de 25-50 metri şi o înălţime de 100-150 de metri iar zona protejată mai cuprinde două izbucuri, peştera Cila şi avenele Hoanca Sturului si Poieni. Zona protejată are o suprafaţă de 90 ha.

Valea Morilor, cu o lungime de 3 km, îşi are izvoarele în izbucul cuacelaşi nume, amplasat în versantul său stîng, la circa 4 m înălţime. Amonte de acest izbuc, valea a rămas suspendată şi prezintă un regim de curgere temporar activ. în aval de izbuc, pe o distanţă de 250 m, se dezvoltă un mic sector de îngustare , uşor asimetric în profil transversal, în sensul că versantul stîng este mai prelung şi mai abrupt, iar cel drept pierde din înăltime şi declivitate faţă de acesta. Profilul de cheie rămîne de netăgăduit, în primul rînd în zona izbucului, unde versanţii sînt extrem de apropiaţi, rîul evoluînd în rocă vie.

Din punct de vedere turistic, cheile din bazinul Văii Morilor îşi justifica întîietatea asupra ofertei atractive a întregii zone. Deşi nu au lungimi deosebite şi nici morfologie aparte, ele nuanţează fizionomic peisajul, îl anima prin prezenţa celor două izbucuri viguroase, devenite surse principale de alimentare cu apă a aşezărilor din preajmă. La confluenţa dintre Valea Morilor şi Valea Dolea, vale seacă tipică, se înalţă abruptul Sturului, care adăposteşte numeroase peşteri, între care un loc de frunte revine peşterii Cila (150 m lungime), cunoscută prin speleotemele sale de origine feruginoasă.

La obîrşia Văii Morilor se află avenul Hoanca Sturului (127 m lungime şi 61 m denivelare), iar valea seacă Dolea, unde scurgerea a încremenit pentru totdeauna, furişîndu-se în lumea subpămînteană, prin ramificaţia sa vestică se apropie de cea mai mare cavitate naturală din Platoul Poieni, Avenul Poieni, prezentă în relief printr-o intrare spectaculoasă. Are o lungime de 225 m şi odenivelare de 150 m. Platoul în sine reconfortează prin peisajul său, o întinsă suprafaţă nivelată, populată cu ,,grohote" (grămezi uriaşe de pietre rezultate prin distrugerea de către localnici a lapiezurilor, cu scopul lărgirii terenurilor agricole) ce separa proprietăţile.

Vîrful Sturului este unul dintre putinele locuri din Munţii Apuseni unde creşte rara floare de colţ.

Cheile Vaii Morii - pestera si izbuculObiective turistice langa Cheile Vaii Morii:

Galerie foto Cheile Vaii Morii:

Cheile Ordancusii

- situate in comuna Garda de sus, la 1,5 km de centrul comunei

- una dintre cele mai inguste chei din Roamnia (pe alocuri 4-6 m latime)

- au o lungime de 4 km

- peisaj natural deosebit de pitoresc

- in peretii calcarosi se gasesc 70 de pesteri, grote, portaluri dintre care Pestera Poarta lui Ionele si pestera de sub Zgurasti sunt declarate rezervatii speologice si integrate acestei rezervatii

Turisti la Poarta lui Ionele - Cheile OrdancusiiObiective turistice langa Cheile Ordancusii:

Galerie foto Cheile Ordancusii:

Cheile Galbenei

Cheile Galbenei si Cascada Evantai- sa ajungi la chei e usor atat din Arieseni cat si din Padis , sa le strabati e mai dificil, adrenalina si aventura sunt la ele acasa

-chei salbatice - cu o diferenta de nivel de 100 m si 700 metri lungime in linie aeriana

- pereti de stanca de cateva sute de metri inaltime

- izbucul galbenei reprezinta resurgenta raului subteran din pestera Cetatile Ponorului. Izbucul este un ochi de apa de circa 7 metri diametru situat la baza unui perete de stanca.

- in cheile Galbenei exista numeroase repezisuri si cascade datorate terenului accidentat, cea mai impresionanta dintre acestea este Cascada Evantai de aproxiamativ 7 metri inaltime

- exista 2 puncte de belvedere suspendate la circa 200 de metri deasupra firului vaii

- amenajari pentru turisti: cabluri de otel si lanturi de sprijin

- traseu de dificultate ridicata, recomandat turistilor cu experienta si conditie fizica buna. Nu se recomanda parcurgerea lui pe vreme rea si in perioada de viituri

Drumetie in Cheile GalbeneiObiective turistice langa Cheile Galbenei

Galerie foto Cheile Galbenei:

Cheile si Piatra Mandrutului

Cheile Mandruţului sunt situate în localitatea Scărişoara, la intrarea în comună dinspre Albac. Au o lungime de peste 350 de metri, lîngă acestea tronînd majestoasă Piatra Mîndruţului.

Faţă de Cheile Albacului În Cheile Mîndruţului sunt mult mai numeroase  golurile subterane 53 în masivul Piatra Mîndruţului. Dimensional ele nu depăşesc o sută de metri, cea mai dezvoltată fiind Peştera Mare de la Colţul Morii (85 m).

PiatraMandrutuluiSiValeaAriesuluiObiective turistice langa Cheile Mandrutului:

Galerie foto Cheile Mandrutului:

Cheile Ariesului si pesterile sale

ColtiDeStancaInCheileAriesuluiCheile Arieşului sunt situate între comunele Scărişoara şi Albac, fiind cunoscute şi sub numele de Cheile Albacului, respectiv Cheile de la Zugăi deoarece sunt situate în amonte de localitatea omonimă. Acesta au peste 3.5 km lungime.

Piatra devine o prezenţă dominantă cu toate arabescurile provenite din acţiunea apei, vîntului sau gelifracţiei. Deşi declivitatea sporită oferă apelor un minim contact cu calcarele, opera disoluţiei se poate admira pe fiecare abrupt încrustat cu lapiezuri şi cornişe, pe fiecare versant populat cu nişe, arcade sau grohotişuri.

În Cheile Albacului, masivele calcaroase Piatra Tîrsei şi Piatra Sobei sunt practic ciuruite de cavităţi subterane, fenomen raportat bineînţeles la suprafaţa lor restrînsă. Cea mai lungă peşteră, Huda Oarbă, măsoară 132 m şi este situată în versantul stîng al văii Vîlceaua. O secondează peştera de la Calea Dudeşti (100 m lungime) şi Avenul de la Trifon (72 m) etc.

Albac-CheileAriesului - Muntii Apuseni

Obiective turistice langa Cheile Ariesului

Galerie foto Cheile Ariesului: